Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on unohdettu, mistä ruoka tulee

Mielipide
 
Kaisa Huttunen

Kyykistyn pyyhkimään utaretta ja painan pääni vasten lehmän mustavalkeaa kylkeä. Itkettää, kun mielessä pyörii uutisten ja median piirtämä kuva meistä tuottajista. En tunnista siitä itseäni tai naapuriani. Mielikuvassa maataloustuottaja on usein kylmä ja tunteeton riistäjä, hyväksikäyttäjä, tukiaisia saava ympäristön pilaaja ja tientukko.

Havahdun Inkiväärin kääntyessä katsomaan minua kosteilla lehmän silmillään. Katseesta luen kysymyksen: mikä kestää, maito laskeutui jo? Pyydän anteeksi ja kiinnitän lypsimet vetimiin.

Olen usein pohtinut, mistä tuo outo ja vieras kuva maataloustuottajasta on tullut ja miksi. Syitäkin olen siihen löytänyt.

Tiedotusvälineet kilpailevat lukijoista, ja kohulööpeillä niitä saadaan. Kerrotaan, kuinka eläinsuojelulakia pitää tiukentaa ja kuinka eläimet ovat jääneet vaille asianmukaista hoitoa.

Kolikon kääntöpuolella olevat asiat eivät herätä kohua. Ei se, kuinka moni tuottaja on pantannut kaiken omaisuutensa ja ottanut velkaa luodakseen eläimille paremmat olosuhteet, eikä se, että Suomessa eläimet voivat hyvin. Suomessa antibiootteja käytetään tuotantoeläinten hoidossa kuudesosa useimpiin muihin Euroopan maihin verrattuna. Siitä ei saa myyvää lööppiä.

Nykyisin ihmiset eivät tiedä, mistä ruoka tulee. Tuotantorakennuksille on määrätty ympäristönsuojelusäädöksissä hajurako asutukseen nähden.

Ympäristöä suojellaan liikennemelulta vilkasliikenteisten teiden varsilla rakentamalla meluaitoja. Samalla suojellaan näkemästä ympäröivää maaseutua, laiduntavia karjoja ja tuulessa lainehtivaa viljapeltoa – tosin tänä kesänä näkisi kellertäviä, tukehtumaisillaan olevia viljoja.

Meitä suojellaan näkemästä harsojen alla kasvavia varhaisvihanneksia, pehkoissa kypsyviä mansikoita – maaseutua.

Kun ei tiedetä eikä tunneta, miten ja mistä ruoka tulee, on helppo uskoa ennemmin esimerkiksi lehtikirjoittelua kuin viitsiä etsiä oikeaa tietoa ostopäätösten ja mielipiteiden pohjaksi.

Saan lypsetyksi viimeisetkin lehmät. Pumppaan maidot tankkiin, ja loput maidot otan vasikoille. Maito tankissa odottaa pääsyä valmistettavaksi tuotteiksi, joiden kääreissä lukee "Hyvää Suomesta" ja "Ruokaa omasta maasta".

Toivon, että lypsämäni maito päätyy ruokapöytään, jossa sitä arvostetaan. Se ei ole hormoneilla herutettua eikä antibiooteilla höystettyä.

Kotimaisen ruoan arvostamisen ja omavaraisuudesta kiinni pitämisen pitäisi olla valtiovallalla kristallinkirkkaana mielessä.

Kaisa Huttunen
Kiuruveden vuoden nuori
maaseutuyrittäjä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat