Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risteilyalukset vesittävät Itämeren suojelun

Mielipide
 
Pekka Pinomaa

Itämeri vaatii erityistä suojelua, sillä se on hyvin haavoittuva, lähes suljettu matala ja kylmä murtovesiallas. Itämerta on jo pitkään pyritty suojelemaan kansainvälisin toimin.

Itämeren suojelukomissio Helcom perustettiin vuonna 1974. Itämeren suojelusopimus, niin sanottu Helsingin sopimus, tuli voimaan vuonna 1980, ja se uudistettiin vuonna 2000.

Sopimus on velvoittanut vähentämään kuormitusta kaikista päästölähteistä, suojelemaan meriluontoa ja säilyttämään lajien monimuotoisuutta.

Jopa Venäjä muiden Itämeren rantavaltioiden ohella on sitoutunut noudattamaan sopimusta.

Sopimuksen perusperiaatteita ovat ympäristönsuojelun kannalta parhaan käytettävissä olevan tekniikan käyttäminen, ympäristön kannalta parhaan käytännön soveltaminen sekä varovaisuus- ja aiheuttamisperiaatteen noudattaminen.

Sopimuksen toimeenpanoa valvoo suojelukomissio, jossa rantavaltiot toimivat yhdessä Euroopan komission kanssa.

Kaiken tämän jälkeen saamme lukea, että rantavaltioista poiketen kansainväliset risteilyalukset saavat tyhjentää käymälävetensä Itämereen 12 meripeninkulman päähän rannikosta, vaikka se on kielletty matkustajalautoilta ja jopa pienveneiltä. Valtavilla Alaskan vesillä liikkuvilla aluksilla on pakko olla puhdistuslaitteet mutta Itämerellä liikkuvilla ei.

Mitä merkitystä on rantavaltioita koskevilla suojelusopimuksilla, kun jättiläismäiset risteilyalukset saavat vuosittain yhä jättää suurkaupungin väestömäärää vastaavat jätteet mereemme, koska Kansainvälinen merenkulkujärjestö (IMO) on neljän vuosikymmenen ajan ollut valmistelevinaan kieltosopimusta?

Pekka Pinomaa
varatuomari, tietokirjailija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat