Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelu eläkeläisroistoista on suhteetonta

Mielipide
 
Teppo Raitis

Viime päivinä vellonut keskustelu Portugaliin muuttaneista eläkeläisroistoista on tyypillinen älämölö, joka elää omaa elämäänsä vailla realismia.

Kyse on julkistalouden kannalta mitättömästä asiasta. Portugaliin on muuttanut vuoden 2013 jälkeen alle 200 eläkeläistä niin, että he ovat siirtäneet verotuksensa maahan. Keskieläke on alle 3 500 euroa kuukaudessa. Voi siis nopeasti arvioida, että kokonaismenetys Suomen verottajalle on noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa, kun otetaan huomioon kaikkien täällä Suomeen maksama 1,5 prosentin sairauskulumaksu.

Suurin syy muuttoon ei yleensä ole verotus. Olen tavannut noin puolet Portugaliin muuttaneista, eikä kukaan ole pitänyt muuton pääsyynä verotusta. Sää, mukavat ihmiset ja halvemmat hinnat ovat olleet paljon merkittävämpiä tekijöitä. Onhan se päivänselvää, ettei eläkeläisporukan ykkösarvo ole pienehkö lisäraha vaan elämisen laatu.

Kummallisinta on, että suurista ja merkittävistä asioista ei käydä julkista keskustelua. Poliitikot eivät ainakaan ota niihin kantaa, vaikka he niin herkästi tarttuvat pikkujuttuihin.

Portugalin eläkeläisedun poistoa on vaadittu oikeudenmukaisuuden perusteella. Mutta miksi julkishallinnon työntekijöiden eli viranhaltijoiden kohtuuttoman lyhyttä vuosityöaikaa ja kohtuuttomia työehtosopimuksia ei kritisoida? Ne aiheuttavat tuhat–kaksituhatkertaiset kustannukset Suomen valtiolle Portugalissa asuvien eläkeläisten veronmenetykseen nähden.

Tähän kummallisuuteen on ainakin kaksi syytä. Kansalaiset eivät huomaa kadehtia vapaa-aikaa, vain selvä raha synnyttää kateutta. Suurempi syy keskustelemattomuuteen ja siihen, ettei asialle mitään tehdä, on poliitikkojen pelko ja puolueiden etu. Puoli miljoonaa viranhaltijaa omaisineen edustaa äänestäjäkunnan enemmistöä – kukapa sitä uskaltaisi suututtaa.

Onko oikeudenmukaista ja tasapuolista, että tuloverot ovat suuria sen vuoksi, että joillakin kansalaisilla on oltava paljon palkallista vapaa-aikaa? Onko oikeudenmukaista, että leikataan palveluja siksi, että pitkät lomat säilyvät? Vai onko virkatyö niin paljon raskaampaa kuin yksityinen työ, että tarvitaan pidemmät lomat?

Pidennetään viranhaltijoiden vuosityöaika samaksi kuin yksityissektorilla, niin Suomen velkaantumisongelma puolittuu.

Teppo Raitis
eläkeläinen, Portimao, Portugali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat