Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsomusaineiden opetus tulisi yhtenäistää

Mielipide
 
Taru Pätäri

Keskustelu monikulttuurisuudesta käy taas kuumimmillaan, ja lähes koko hallitus on kertonut tukevansa monikulttuurista ja kansainvälistä Suomea.

Jotta tämä ei jäisi vain sanahelinäksi, olisi syytä toteuttaa ajatuksia käytännössä. Iso askel olisi koulun katsomusaineiden opetuksen yhtenäistäminen. Yhteinen katsomusaine opettaisi ymmärtämään eri kulttuureja ja niiden taustoja.

Koulu on opetuksen ohella tärkeä kasvattaja. Koulussa opetellaan yhteistoiminnallisuutta, asioiden syy-seuraussuhteita ja kokonaisuuksien ymmärtämistä. Monikulttuurisuus ei kuitenkaan toteudu siten, että eri katsomusaineiden opetus on edelleen koulun tehtävä. Eri uskonnoilla on omat opetussuunnitelmansa ja ryhmänsä. Se ei ole monikulttuurisuutta vaan erottelevaa ja arvottavaa.

Nykyisin opetus toteutetaan sekä lähi- että etäopetuksena. On evankelisluterilaiset, islamilaiset, katoliset, ortodoksiset ja elämänkatsomustiedon ryhmät. Lapset erotetaan omista ryhmistään näiden tuntien aikana, ja heille opetetaan eri asioista eri näkökulmista. Kärjistäen voisi sanoa, että yhdelle kerrotaan Jumalasta, toiselle Allahista ja kolmannelle annetaan tietoa evoluutiosta. Tämä on seurakuntien tehtävä, ei koulun. Kouluun mahtuvat kaikki, eivät vain tietyn ajatusmaailman edustajat.

Keskustelu yhteisestä katsomusaineesta herättää aina huolta siitä, miten etiikan opetus toteutuu. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, sillä se kuuluu kasvatuksen piiriin. Enemmän olisin huolissani, jos se kuuluisi vain yhden viikkotunnin varaan eikä jokapäiväiseen toimintaan.

On ilahduttavaa, että Helsingin Kulosaaren koulun lisäksi katsomusainekokeilua on lähdetty toteuttamaan Turussa kahdessa yläkoulussa.

Yhteisestä katsomusaineesta on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta se ei tunnu toteutuvan, vaikka kaikki järkisyyt niin lasten ryhmäytymisen, kulttuurien ymmärtämisen kuin talouden kannalta tukevat sitä. Uudistuksen soisi koskevan koko Suomea ja kaikkia oppilaita. Tähän voi vaikuttaa monikulttuurisuutta tukeva hallitus. Jään odottelemaan toimenpiteitä.

Taru Pätäri
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat