Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaiskasvatus on tuottoisa sijoituskohde

Mielipide
 
Noora Heiskanen

Laadukas varhaiskasvatus mahdollistaa vanhempien työskentelyä. Kun vanhemmat voivat luottaa lastensa hyvinvoinnin ja kehityksen olevan turvattu työskentelynsä ajan, heillä on todellinen valinnanmahdollisuus kotiin jäämisen ja työelämän välillä. Tämä on niin yhteiskunnan, perheen kuin lapsenkin etu.

Lassi Köppä kirjoitti (HS Mielipide 26. 7.) osuvasti perheystävällisen työskentelykulttuurin tärkeydestä pienten lasten vanhemmille. Perheen ja työelämän yhdistämistä on tuettava kaikin mahdollisin keinoin.

Varhaiskasvatukseen panostaminen on samalla panostus työelämään – ja lisäksi kannattava sijoitus.

Siinä missä työhyvinvointi on, kuten Köppä kirjoitti, tärkeimpiä yrityksen tuottavuuteen vaikuttavia tekijöitä, varhaiskasvatus on merkittävä taloudellisen kasvun ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistäjä ja mahdollistaja.

Talousnobelisti James Heckman kuvaa varhaiskasvatukseen sijoitetun euron tulevan yhteiskunnalle seitsemänkertaisena takaisin. On siis selvää, että varhaiskasvatukseen kannattaa panostaa.

Hallitus on kuitenkin esittänyt merkittäviä leikkauksia juuri varhaiskasvatukseen. Nämä leikkaukset ovat lyhytnäköisiä ja heikentävät pienten lasten vanhempien asemaa työmarkkinoilla.

Mikäli perhe ei koe voivansa luottaa varhaiskasvatuksen laatuun, vanhemmat, erityisesti äidit, äänestävät jaloillaan – myös työelämästä. Näin sekä lapsen oikeus varhaiskasvatukseen että vanhemman työssäkäynti vaarantuvat.

Leikkausten aikaansaama välitön rahallinen säästö on todellisuudessa pieni, mutta laajemmat inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä.

Lasten ja perheiden eriarvoistuminen ja erilaisten jälkihoitopalveluiden kasvanut tarve synnyttävät pitkällä aikavälillä huomattavia kuluja, kun varhaiskasvatuspalveluja rajataan ja heikennetään.

Kuluja syntyy myös välillisesti vanhempien työssäkäynnin vaikeutuessa.

Varhaiskasvatukseen panostamisen hyöty ei ehkä näy heti, mutta leikkausten seuraukset näkyvät. Me Vain kaksi kättä -työryhmässä yhdymme Susanna Gillbergin sanoihin (HS Mielipide 26. 7.) ja toivomme, että hallituksella on rohkeutta perua varhaiskasvatukseen kohdistuvat säästöt.

Varhaiskasvatuksen tulee olla yhteiskunnan ensisijaisia sijoituskohteita. Ja miksi se ei olisi – onhan siihen tehdyn sijoituksen tuotto yhteiskunnalle huikea.

Noora Heiskanen
Vain kaksi kättä -työryhmän jäsen
varhaiskasvatuksen erityisopettaja
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat