Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaiskasvatus on enemmän kuin hoivaa

Mielipide
 
Anitta Pakanen

Yli 40 vuotta vanha laki päivähoidosta siirtyy historiaan, ja Suomi siirtyy varhaiskasvatuksen aikaan.

Vaikka elokuun alussa voimaan tullut varhaiskasvatuslaki ei valitettavasti tuo paljon uutta lapsen arkeen päiväkodissa, näyttää kuitenkin siltä, että varhaislapsuus ainutlaatuisena kasvunvaiheena olisi tunnistettu.

Laki asettaa varhaiskasvatuksen tehtäväksi muun muassa tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista. Ehkä poliitikotkin ymmärsivät, että varhaiskasvatus ei ole isiä ja äitejä vaan lapsia varten.

Julkisen päivähoidon alkuperäinen tarkoitus oli saada äidit työmarkkinoille ja tarjota lapsille turvallinen säilytyspaikka. Lapsen ensisijaiset hoivaajat ovat toki hänen vanhempansa, mutta enemmistö vanhemmista ei voi tarjota hoivaa jatkuvasti. Tällöin päivähoito toimii kotihoidolle hyvänä vaihtoehtona.

Uuden varhaiskasvatuksen ei kuitenkaan pitänyt olla vain hoivaa vaan kasvatusta ja opetusta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.

Harva vanhempi on pätevä ryhmänohjaaja, oppimisvalmiuksien opettaja ja pedagogi, joka pystyy havaitsemaan esimerkiksi lapsen tulevia oppimisvaikeuksia.

Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen osallistumisella on pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen kognitiiviseen kehitykseen ja koulussa pärjäämiseen aina teini-ikään ja aikuisuuteen saakka. Sen on todettu ehkäisevän yhteiskunnallista huono-osaisuutta ja syrjäytymistä.

Lapsen sosiaalisen kehityksen kannalta keskeiseksi muodostuu ryhmässä tapahtuva, ohjattu vertaisvuorovaikutus, jonka kautta lapsi oppii toimimaan toisten kanssa ja kohtaamaan erilaisuutta.

Varhaiskasvatukseen sijoitetun euron tuotto yhteiskunnalle on jopa seitsemän euroa. Uusi hallitus päätti kuitenkin ensi töikseen olla eri mieltä ja nimesi varhaiskasvatuksen kulueräksi. Se päätti suurentaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja rajaamalla päivähoito-oikeutta puolipäiväiseksi ja nostamalla lapsi–aikuinen-suhdelukua.

Varhaiskasvatuksen leikkaukset ovat 154 miljoonaa euroa. Suunnilleen saman verran hallitus kohdensi rahaa uusien autojen ostajille.

Varhaiskasvatuksen alasajon vuoksi moni vanhempi saattaa nyt pohtia, ovatko päiväkodin jättiryhmät enää turvallisia omalle lapselle. Päivähoidon ryhmäkoko on tärkeä mutta onneksi ei ainoa varhaiskasvatuksen laatua selittävä tekijä. Vähintään yhtä tärkeää on lastentarhanopettajien pedagoginen ammattitaito.

Päiväkodin ulkopuolelle jäävä lapsi ei saa sitä oppimisen ja kasvun tukea, jota pedagoginen varhaiskasvatus ja koulutettu henkilökunta voivat tarjota. Ensimmäiselle luokalle tultaessa erot lasten kehityksessä saattavat vastata jopa ikävuosia sen perusteella, onko lapsi osallistunut varhaiskasvatukseen.

Esiopetus on kiinteä osa varhaiskasvatusta ja siitä on tullut velvoittavaa elokuun alusta alkaen, mutta esiopetus tarvitsee pohjaksi pedagogisesti korkeatasoisen varhaiskasvatuksen.

Varhaiskasvatuksen leikkaukset ovat aiheuttaneet huolta laajalti. Erityisesti äidit ovat aktivoituneet. Haastankin miehet ja isät painamaan kaasua ja ottamaan rohkeasti kantaa yhteiskuntamme pienimpien puolesta.

Anitta Pakanen
3. varapuheenjohtaja, OAJ
puheenjohtaja
Lastentarhanopettajaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat