Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret opetettava tuntemaan vahvuutensa

Mielipide
 
Panu Ojala

Taloudellisen tiedotustoimiston kesätyöntekijä Alisa Taipale kirjoitti, että kesätyöhakemuksen tekeminen on vaikeaa, sillä nuoret eivät tunne omaa osaamistaan (HS Mielipide 1. 8.). Taipaleen mukaan koulu keskittyy oppilaan tekemiin virheisiin näiden hyvien puolien korostamisen sijasta.

Olen samaa mieltä. Suomalainen koulujärjestelmä keskittyy tuottamaan kuuliaisia kympin oppilaita ja samaan aikaan masentaa heikommin suoriutuvia tai omaperäisiä nuoria.

Sekä kympin että vitosen oppilaita vaivaa sama ongelma: he eivät opi vahvuuksiaan. Pahimmillaan oma itsetuntemus ja usko omiin kykyihin latistetaan pysyvästi, tai vaihtoehtoisesti oppilaalle annetaan epärealistisen hyvä kuva hänen taidoistaan.

Nykyisessä asiantuntijuuteen ja erikoisosaamiseen pohjautuvassa maailmassa kukaan ei voi olla paras kaikessa. Vastaavasti jokaisella on taitoja, joita käyttää yhteiseksi hyväksi. Koulun pitäisikin keskittyä oppilaiden itsetuntemuksen vahvistamiseen ja lahjakkuuden etsimiseen.

Jokainen nuori on hyvä jossakin. Olisi tärkeää, että viimeistään jatko-opintopaikkoja valitessaan nuorella olisi realistinen kuva omista vahvuusalueistaan sekä mahdollisuuksistaan alati kovenevassa työelämässä.

Panu Ojala
opettaja, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat