Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaalitekniikka voisi houkutella matkailijoita

Mielipide
 
Annette Toivonen

Matkailua ei Suomessa edelleenkään mielletä elinkeinoksi, johon ministeriötasolla kannattaisi panostaa. Matkailun osuus bruttokansantuotteesta on kuitenkin jo suurempi kuin maatalouden (HS Sunnuntai 2. 8.).

Helsingin imagoa ja siihen liittyviä teemallisia vetonauloja on yritetty luoda vuosien varrella pitkään ja hartaasti siinä kuitenkaan selvästi onnistumatta. Tallinna, Tukholma ja Kööpenhamina ovat samassa ajassa brändänneet kaupunki-imagonsa matkailijoiden silmissä houkutteleviksi.

Tein vuonna 2003 pro gradu -tutkielman Helsingistä kulttuurimatkakohteena keskittyen vuoden 2000 kulttuurikaupunkivuoden näkyvyyteen brittimediassa. Kaupungin yhtenäinen matkailumarkkinointiviesti tuntui olevan jo silloin kovassa haussa. Uutta ja imagollista nostetta tuovat markkinointiteemat eivät valitettavasti näytä yli vuosikymmenen vierähdettyä juuri uusiutuneen. Ei, vaikka muu maailma on mennyt sinä aikana kovasti eteenpäin.

Visit Finlandin kehitysjohtajan Kristiina Hietasaaren mukaan Suomesta on vaikea löytää tarpeeksi korkeatasoisia elämyksiä (HS 2. 8.).

Suomi on kuitenkin profiloitunut maailmalla tekniikan osaajana Nokian ja monien virtuaalitodellisuudessa toimivien yritysten avulla. Miksei tätä imagoa valjasteta tehokkaammin myös matkailun käyttöön?

Matkailuteollisuus perustuu monesti matkailijoiden eri medioista saamiin mielikuviin ja sitä kautta syntyneeseen innostukseen. Tukholmassa yksi mielenkiintoisimmista uusista vetonauloista ovat kirjojen tapahtumapaikoille sijoitetut kaupunkikierrokset, vaikka tapahtumat itsessään ovat lähtöisin täysin kirjailijan omasta mielikuvituksesta.

Voisivatko Helsinki ja Suomi tulla tulevaisuudessa tunnetuiksi maailmanlaajuisesti eri kaupunkimiljöihin sijoitetuista peliympäristöistään, joita hyödynnettäisiin myös tapahtumamarkkinoinnissa, sekä virtuaalisista luontoelämyksistään, joista syntyisi myös paikan päällä vierailemiseen houkutteleva vetonaula? Tähän tarvitaan tietenkin eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja valtiolta uusia resursseja pitkäkestoisen kehitystyön varmistamiseksi.

Annette Toivonen
yhteiskuntatieteiden maisteri
matkailututkimuksen
jatko-opiskelija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat