Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kannattaisi panostaa puutarhoihin

Mielipide
 
Taina Laaksoharju

Helsingin Sanomissa (Sunnuntai 2. 8.) pohdittiin, miksi Helsinki ei houkuttele yhtä paljon turisteja kuin lähinaapuriemme pääkaupungit. On helppo yhtyä kirjoituksessa esitettyyn arvioon siitä, että Suomi ei ole kirkastanut visiotaan eivätkä turistit keksi mitään erityistä houkutinta, jonka vuoksi tänne kannattaisi tulla.

Annan Helsingin matkailumarkkinoinnista vastaavalle brändityöryhmälle hyvän vinkin: kannattaa panostaa Helsingin hienoihin puutarhakohteisiin ja -kulttuuriin ja tuoda niitä esiin. Puutarhamatkailu on erittäin suosittua eri puolilla Eurooppaa, mutta Suomessa ajatus on jäänyt lapsenkenkiin. Suomen luonto tunnetaan hyvin mutta puutarhojamme ei.

Helsingin kannattaisi markkinoida upeita puutarhojaan, kuten Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisiä puutarhoja, Roihuvuoren japanilaista puutarhaa, Vuosaaren täyttömäkeä, Annalan puutarhaa Arabiassa, Meilahden ruusutarhaa, siirtolapuutarhoja, kaupunkiviljelmiä ja Kumpulan koulukasvitarhaa. Moni helsinkiläinenkään ei tunne niitä.

Monet tuntevat Tukholman Rosendalsin puutarhan. Se on keskustan läheisyydessä oleva idyllinen puisto ja puutarha kahviloineen ja myymälöineen. Vastaava paikka olisi helppo perustaa Helsinkiin Annalan huvilan alueelle, joka on jo kaavoitettu puutarhakulttuurille.

Nykyään kaupungin kartanoyksikkö hoitaa huvilan edessä olevat istutukset. Hyötykasviyhdistyksen vastuulla ovat teemapuutarhojen kasvikokoelmat. Yhdistys järjestää myös tapahtumia ja kursseja.

Huvila-alueen päärakennus on ollut tyhjillään viitisen vuotta odottamassa saneerausta. Nyt huvila aiotaan myydä. Olisikin toivottavaa, että esimerkiksi jokin yleishyödyllinen säätiö ostaisi rakennuksen ja kunnostaisi sen puutarhakulttuurille.

Vaikka kaupunki on rahapulassa, päättäjillä pitäisi olla riittävästi rohkeutta tehdä päätöksiä, jotka varmistavat, että kaupunki kukoistaa ja houkuttelee matkailijoita.

Puutarhaturismi tuo mukanaan palveluja, toimintaa ja rahaa, mutta puutarhat lisäävät myös asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Taina Laaksoharju
puutarhuri, puutarha-agronomi toiminnanjohtaja
Hyötykasviyhdistys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat