Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieli voi olla elävää ärsyttämättä lukijaansa

Mielipide
 
Tomi Lahtonen Kajsa Helin

Olemme toistuvasti ihmetelleet suomenkielisten ammattikirjoittajien, kuten toimittajien ja kääntäjien, heikkoa kielitaitoa. Jopa romaanikäännökset saattavat olla pöyristyttäviä, vaikka kääntäjät ovat Suomessa lähes poikkeuksetta korkeakoulutettuja.

Yleisimpiä tekstin tasoa heikentäviä lauserakenteita ovat futuuri ja toistuva toinen instruktiivi. Miksi kirjoittaa "yksi asia ei koskaan tule muuttumaan renkaiden kehitystyössä", kun voi mainiosti sanoa "yksi asia ei koskaan muutu"?

Futuurin sijaan voi hyvin usein käyttää preesensmuotoa. Mikäli se kuitenkin vaikuttaisi epäselvältä, on lukuisia muita tapoja. Suomen kielessä on runsaasti tulevaan viittaavia sanoja, kenties juuri tuon lauserakenteen puuttumisen vuoksi. Kuvattaessa tulevaa tapahtumaa tai pyrkimystä voi sanoa "aion" tai edes "jatkossa". "Aion jatkossakin kirjoittaa paljon" on Kielitoimiston suuntauksista riippumatta aina hyvää suomea.

Joskus yhdyssanatkin tuntuvat tuottavan vaikeuksia. Siihen paras muistisääntö opetettiin jo peruskoulussa. Kokeile panna adjektiivi, vaikkapa "kaunis", kahden tai useamman substantiivin tai muun sanan väliin – "oma kaunis talo". Kun se onnistuu, kyseessä ei ole yhdyssana. Sen sijaan "omakoti kaunis talo" ei kuulosta hyvältä, joten kyseessä on yhdyssana, omakotitalo.

Eräs virhe on myös jo sanottuun asiaan viittaamiseen sanalla "tämä", kun siihen tulisi viitata sanalla "se". "Alkaa laulamaan" -virhe on onneksi hävinnyt ammattikirjoittajilta lähes täysin.

Uudet tuulet ovat puhaltaneet Kielitoimistossakin, mutta niissäkin säännöissä, jotka ovat muuttuneet ja mahdollistavat useamman kuin yhden "oikean" kirjoitustavan, suosituksena on yhä hyvän, toimivaksi todetun yleiskielen käyttö.

Hyvää yleiskieltä on helppoa kirjoittaa tekemättä tekstistä raskaslukuista. Pieniä muistisääntöjä noudattamalla tuottaa tasalaatuista, huollettua ja elävää yleiskieltä. Sitaatit vastaavat pääosin kirjoittajien keskitasoa.

Tomi Lahtonen
filosofian ylioppilas
Kajsa Helin
filosofian maisteri
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat