Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan tukipaketti on purettava

Mielipide
 
Sari Vesikansa

Pertti Huopainen vaati (HS Mielipide 27. 7.) Kreikan kohtelua kritisoineilta maamme eturivin oikeustieteilijöiltä vaihtoehtoja, koska kritiikki ilman vaihtoehtoa on arvotonta. Huopainen olisi kuitenkin voinut kiittää kyseisiä tiedemiehiä, jotka kertoivat, mitä Kreikan kolmannesta tukipaketista olisi syytä ajatella oikeudellisessa ja moraalisessa mielessä.

Kyseinen paketti tulisi purkaa pätemättömänä. Sopimuksen sisällöstä tihkuneiden tietojen perusteella on muun muassa pelättävissä, että lainaehtoihin on sisällytetty vaatimuksia lakiuudistuksista, joilla edistetään kansainvälisten suuryritysten toimintamahdollisuuksia Kreikassa.

Tällaisilla uudistuksilla ei ole mitään tekemistä Kreikan talouden elvytyksen ja sen velanmaksukyvyn parantamisen kanssa.

On myös harhaanjohtavaa väittää nykyisen tilanteen olevan kreikkalaisten itsensä aiheuttama. Valtaosa taloustieteen edustajista, muun muassa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) omat ekonomistit, ovat jo pitkään arvostelleet troikan vaatimaa talouden kuripolitiikkaa todeten sen vain syventäneen kriisiä. Sen sijaan oltaisiin tarvittu taloutta elvyttäviä investointeja ja kansan ostovoiman parantamista.

Hämmästyttävä seuraus edellisistä tukipaketeista onkin, että Kreikan "tukemiseen" on syydetty rahaa yhtä paljon kuin sillä oli alun perin lainaa. Toisinkin voisi olla, jos toisin olisi haluttu. Silloin haluttiin pelastaa yksityiset pankit.

Viime vuosikymmeninä noudatettu yksityisen pääoman sääntelemätöntä toimintaa ylistävä ja edistävä talouspolitiikka johtaa laajenevan asiantuntijamielipiteen mukaan taloudelliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen umpikujaan. Kreikan edellisellä valtiovarainministerillä Gianis Varoufakisilla oli kuulemma turhankin hyvin perusteltuja ehdotuksia vaihtoehtoisesta tiestä, ja siksi hänet oli vaihdettava.

Tehty sopimus Kreikan lainaehdoista on siis purettava. Kysymys ei ole vain Kreikasta vaan myös siitä, keiden ehdoilla kaikkien Euroopan talouksien kohtaloista päätetään.

Sari Vesikansa
valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat