Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotus ei yksin ratkaise eläkeläisen asuinpaikkaa

Mielipide
 
Pekka Lehtikari

Mediassa on annettu kuva, että Portugalissa asuvien suomalaisten eläkeläisten ei tarvitse maksaa veroja. Tämän sanotaan johtuvan vuonna 1970 solmitusta verosopimuksesta.

Sopimus antaa Portugalille oikeuden verottaa suomalaisia, jotka ovat hakeneet kotipaikkaa Portugalista. Samoin Suomi voi verottaa maassa asuvia ulkomaalaisia, kun heillä on Suomessa pysyvä asunto.

Valtioiden välillä solmittu kaksinkertaisen verotuksen estävä sopimus tarkoittaa, että muuttavan yrityksen tai henkilön ei tarvitse maksaa samasta tulosta veroa kumpaankin maahan. Suomalainen eläkeläinen voi maksaa veronsa joko Portugaliin tai Suomeen. Verotus Portugalissa voi nykyisin olla jopa Suomen verotusta kireämpää.

Jotta Suomen kansalainen voisi siirtää verotuksensa Portugaliin, hänen tulee täyttää tietyt ehdot sekä Suomessa että Portugalissa. Hänellä ei saa olla Suomeen sellaisia siteitä, että hänen voitaisiin katsoa asuvan edelleen Suomessa. Portugalissa hänen pitää todistaa sitoutuvansa asumaan maassa pysyvästi.

Näiden ehtojen täyttäminen ei ole mitenkään yksinkertaista. Esimerkiksi vakinainen asunto Suomessa saattaa estää siirron toteutumisen.

HS:n jutuista saa käsityksen, että eläkeläiset valitsevat asuinpaikkansa pelkästään verotuksen vuoksi. Näin asia ei ole. EU:n vapaan liikkuvuuden, kielitaidon ja monipuolisten aktiviteettien myötä yhä useampi, myös seniori-ikäinen, voi elää Suomea suotuisammissa ilmasto-olosuhteissa.

Portugali on pitänyt tarpeellisena ja mahdollisena säätää lain, jolla annetaan kymmenen vuoden verovapaus uusille, vuoden 2012 jälkeen muuttaneille, lain ehdot täyttäville ihmisille. Suomen vanhalla verosopimuksella ei ole mitään tekemistä tämän uuden, Portugalin sisäisen lainsäädännön kanssa, jossa Portugali luopuu omasta verotusoikeudestaan.

On kohtuutonta, että Suomen valtio haluaa rangaista eläkevuosiansa Portugalissa viettäviä suomalaisia vain sillä perusteella, että Portugalissa on hyväksytty laki, jota Suomessa ei pidettäisi mahdollisena. Portugalin ja Suomen välisen valtiosopimuksen avaaminen joidenkin suomalaisten eläkeläisten asuinpaikan valinnan takia tuntuu kovin järeältä toimenpiteeltä.

Pekka Lehtikari
Algarven Suomi-seuran
puheenjohtaja
Suomi/Portugali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat