Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteistuotannon veronalennusta ei pidä poistaa

Mielipide
 
Timo Korpela

Kansanedustaja Kai Mykkäsen (kok) Vieraskynä-kirjoitus (HS 1. 8.) antaa aiheen vastaväitteeseen. Ensinnäkin suomalainen yletön hiilineuroosi on turha tauti. Riittää, että teemme ilmastosodassa sen, mikä on järkevää, ja sen, mitä EU meiltä vaatii.

Toiseksi nykyjärjestelmässä sähköstä peritään valmisteveroa vasta sähkönä, mutta lämmöntuotannossa se peritään jo polttoaineesta. Siksi sähkön ja lämmön yhteistuotantoon käytetyn hiilen valmisteverossa on nyt 50 prosentin alennus puhtaaseen lämmityshiileen verrattuna.

Yhteistuotannon veronalennuksen poistaminen panisi hiilellä tuotetun yhteistuotantosähkön kaksinkertaisesti verolle. Mielettömän suuren hiiliveron takia lauhdutussähkö – jonka polttoaineesta ei peritä valmisteveroa – syrjäyttäisi spot-markkinoilla yhteistuotantosähkön.

Kuvitellut lisäverotulot jäisivät saamatta, koska yhdistetty sähkön tuotanto ja hiilen käyttö Suomessa vähenisi mutta naapurimaissa se vastaavasti lisääntyisi. Jos yhteistuotantosähköä tulisi jossakin liian vähän, korvaava sähkö olisi tuotettava jossain muualla.

Ensi alkuun ainoa keino on päästömielessä tehottomampi lauhdesähkö. Siksi globaalit hiilidioksidipäästöt kasvaisivat, koska lauhdesähkön päästöt ovat suuremmat kuin yhteistuotannon.

Toisin kuin Mykkänen kirjoitti, hallitusohjelmassa ei sanota, että veronalennus poistetaan. Siinä sanotaan, että yhdistetyn tuotannon veronalennus "poistetaan portaittain".

Kannattaa ottaa oppia Paavo Lipposen (sd) hallituksen kokeilusta, jossa lauhdevoimaloiden hiili pantiin verolle. Ei tullut verotuloja, eikä tuotettu Suomessa lauhdesähköä. Se tuotettiin Tanskan lauhdevoimaloissa. Vero peruttiin, kun ensin hallitus ja sitten eduskunta saatiin ymmärtämään, että Suomi ei ole suljettu talous.

Timo Korpela
tekniikan tohtori
emeritusprofessori
energiatalous ja voimalaitosoppi
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat