Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenen etua apteekkijärjestelmän pitäisi palvella?

Mielipide
 
Eija Pelkonen

Mikko Kiesiläinen ja Antero Vartia näkivät useita ongelmia lääkkeiden vähittäisjakelujärjestelmässä ja lääkkeiden hinnoitteluperiaatteissa (HS Mielipide 25. 7.). Nykyisen apteekkilupajärjestelmän peruste on väestön samanarvoisuus asuinpaikasta riippumatta. Lääkelaki antaa kunnille tärkeän roolin alueen apteekkipalveluiden toimivuuden, sijoittumisen ja riittävyyden arvioinnissa.

Apteekkien lukumäärällä ei ole ylärajaa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea perustaa uusia apteekkeja aina, kun kunnat nostavat esille palvelutarpeita ja lääkkeiden saatavuus sitä edellyttää. Aloitteita kunnilta tai kansalaisilta tulee harvoin, joten apteekkitiheytemme lienee hyvällä tasolla.

Apteekkien alueet on määritelty kunniksi tai kunnan osiksi, jotta apteekkeja olisi myös harvemmin asutuilla alueilla. Yleensä apteekkialueella toimii useita apteekkeja kilpailemassa asiakkaista. Verkkoapteekkien myötä kilpailu on valtakunnallista.

Tähän asti on pidetty tärkeänä sitä, etteivät apteekit kilpaile lääkkeiden hinnoilla ja lisää näin lääkkeiden turhaa käyttöä. Yhteiskunnalla on käytössään muut keinot lääkkeiden hinnanmuodostuksen säätelyyn. Hintakilpailun sijaan apteekkien halutaan kilpailevan lääkeneuvonnan ja asiakaspalvelun laadulla, lääkkeiden saatavuudella ja palveluajoilla.

Haluavatko kirjoittajat, että päätösvalta lääkkeen hinnasta olisi lääkkeen myyjällä sen sijaan, että valtioneuvoston asetus varmistaa lääkkeen käyttäjien samanarvoisuuden? Olisiko parempi ohjata lääkehuollon kehitystä liiketaloudellisin ja elinkeinopoliittisin tavoittein terveyspoliittisten tavoitteiden sijaan?

Olisiko kuitenkin tärkeää, että apteekkitoimintaa kehitetään kaikkien lääkkeiden käyttäjien näkökulmasta, vaikka se tuntuisikin epäreilulta yksittäisen ammattiryhmän tai alalle pyrkivien yritysten näkökulmasta?

Suomen kaltainen apteekkitiheys, apteekkien pitkät aukioloajat ja toiminnan laadun tasaisuus ovat tavoitteita, joihin kirjoittajien mainitsemat Pohjoismaat vasta pyrkivät apteekkijärjestelmäuudistuksillaan.

Uudistuksia suunnitellessaan lainsäätäjät toivottavasti miettivät tarkkaan, kenen etua lääkkeiden vähittäisjakelun tulee ensisijaisesti palvella ja mitkä ovat ne terveydenhuoltomme todelliset ongelmat, jotka on syytä korjata. Ehjän korjaaminen voi tulla yhteiskunnalle kalliiksi.

Eija Pelkonen
johtaja, Fimea

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat