Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheenyhdistämisiin liittyy ongelmia

Mielipide
 
Outi Fingerroos

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen (HS Vieraskynä 31. 7.) ja Pauliina Helminen (HS Mielipide 2. 8.) ovat kirjoittaneet perheenyhdistämisistä. Maahanmuuttovirasto (Migri) päättää perheenyhdistämisistä. Se tekee läheistä yhteistyötä sisä- ja ulkoministeriöiden sekä ulkomaanlähetystöjen kanssa.

Perheenjäsenten kriteerit on määritelty ulkomaalaislain 37. pykälässä. Perheenjäseniksi lasketaan muun muassa avio- ja rekisteröity puoliso, alaikäinen lapsi ja alaikäisen huoltaja. Laki ei tunnista perheenjäseniksi anoppia, mummoa tai hoitolaitoksissa asuvia. Yhdessä asuvat sisarukset, serkukset ja ystävät eivät hekään muodosta perhettä. Monessa kulttuurissa tällainen perheenjäsenten piirin rajaaminen on mahdotonta. Se tarkoittaisi heitteillejättöä tai perhesiteen katkaisemista. Tästä huolimatta ulkomaalaishallinto on kiinnostunut vain suomalaisen ideaalin mukaisista perheistä.

Perheenkokoajan ja perheenjäsenten suullinen kuuleminen tehdään aina, kun hakijoilla ei ole vaadittavia asiakirjoja tai niiden oikeellisuuteen ei voi luottaa. Haastatteluissa käydään läpi laaja kysymyspatteristo. Näin selvitetään, onko perhe-elämä ollut lähtömaassa todellista ja ovatko hakijoiden väliset perhesiteet todettavissa.

Perhesiteen olemassaolo on keskeinen päätöksenteon peruste jopa ohi biologisen sukulaisuuden. Migri tekee kielteisen päätöksen, jos perheenkokoajan henkilöllisyydestään tai perheenjäsenistään antama tieto osoittautuu vääräksi tai perheside jää näyttämättä toteen.

Julkisuudessa ei puhuta siitä, millainen kyky ulkomaalaishallinnon työntekijöillä on vieraiden kulttuurien ymmärrykseen. Haastattelutilanne on altis väärinkäsityksille. Haastateltavat eivät välttämättä edes ymmärrä, mikä merkitys haastatteluilla on juridisesti. Mitä ihminen muistaa menneisyydestä, joka on jatkumo sekasortoa ja traumoja?

Perheitä haastatellaan kriteerein, jotka eivät perustu monikulttuurisuuden olemassaololle. EU-kansalaiset ovat etuoikeutettuja maahantulijoita. Suppea perheideologia ja muukalaisuuden torjunta ovat osa ulkomaalaishallinnon toimintoja tavalla, jolle ei löydy tieteellisiä perusteluja.

Outi Fingerroos
etnologian professori,
akatemiatutkija, Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat