Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilestä luopuminen vain siirtää päästöoikeuksia

Mielipide
 
Ilkka Savolainen Sanna Syri

Kivihiilestä luopuminen vaikuttaa päällepäin hyvältä keinolta vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä, ja se on myös otettu esille hallitusohjelmassa energiapoliittisena toimena. Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen (HS Vieraskynä 1. 8.) unohti aihetta käsittelevässä kirjoituksessaan Euroopan unionin päästökaupan, joka on EU:n tärkein päästöjenvähennyskeino.

Todellisuudessa kivihiilestä luopuminen vain siirtää Suomessa käyttämättä jäävät päästöoikeudet päästöoikeusmarkkinoiden kautta muille toimijoille, jotka käyttävät ne. EU:n päästökauppa-alueen päästöt eivät vähene.

Suomen kivihiilen käyttö kuuluu lähes kokonaan päästökaupan piiriin. EU vähentää päästöoikeuksia vuoden 2005 tasosta 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Päästöoikeuksien niukkuus kysyntään nähden nostaa automaattisesti niiden hinnan niin suureksi, että toimijoiden on edullisempaa parantaa tehokkuutta tai korvata fossiilisia energianlähteitä muulla energiantuotannolla kuin ostaa päästöoikeuksia. Näin tiukentunut päästörajoite saavutetaan.

Suomen lisätoimilla kivihiilen käytön vähentämiseksi saadaan pieni parannus ulkomaankaupan taseeseen, mutta kivihiili on halpaa. Tullin mukaan hiilen tuonnin kustannukset Suomelle olivat viime vuonna puoli miljardia euroa. Sen osuus koko energiantuonnista oli noin neljä prosenttia. Ulkomaille menevissä energian kokonaiskustannuksissa öljyntuonti oli ratkaisevassa asemassa, vaikka öljyn hinta kääntyi laskuun.

Päästökaupassa mukana oleviin päästöihin kohdistuvat lisärajoitustoimet tuottavat hyvää mieltä ja mahdollisesti teknologisia valmiuksia, mutta ilmastonmuutosta ne eivät hillitse ainakaan 15 vuoteen.

Vakava haittapuoli on, että kaukolämmön yhteistuotannon vähentäminen tekee Suomen talviaikaan entistäkin haavoittuvammaksi, koska tulemme yhä riippuvaisemmaksi sähköntuonnista.

Kansalliset päästönrajoitustoimet pitäisi suunnata päästökaupan ulkopuolisiin päästölähteisiin, kuten liikenteeseen, työkoneisiin ja pienen mittakaavan öljylämmitykseen. Öljyn kulutuksen pienentäminen parantaisi myös tehokkaasti kauppatasetta.

Ilkka Savolainen
tutkimusprofessori emeritus
Sanna Syri
energiatalouden professori
Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat