Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoren palkkaaminen on sijoitus tulevaisuuteen

Mielipide
 
Rina Knape

Viime aikoina on eri medioissa keskusteltu, kannattaako nuoria palkata lainkaan kesätöihin. Nuoret on esitetty laiskoina ja osaamattomina nahjuksina, jotka pyytävät liikaa palkkaa eivätkä ole kiinnostuneita tekemään töitä.

Neuvon nuoria työntekijöitä ja heidän työnantajiaan kesätyöongelmissa palkansaajakeskusjärjestöjen yhteisessä Kesäduunari-infossa. Minulle tulleiden puheluiden perusteella arvioin, että nuoret ovat valistuneita ja etsivät aktiivisesti tietoa.

Moni nuori uurastaa töissä kovasti. Usein nuorella olisi intoa tehdä paljon enemmän työtä kuin työnantaja voi hänelle tarjota. Jokin aika sitten joku nuori myös kertoi mediassa lähettäneensä parisataa työhakemusta saamatta töitä.

Haluan muistuttaa, että nuoren palkkaaminen on aina sijoitus tulevaisuuteen. Ensimmäinen kesätyöpaikka voi johtaa jopa siihen, että nuori kouluttautuu kyseiselle alalle. Näin työnantaja voi vaikuttaa osaavien työntekijöiden löytymiseen tulevaisuudessakin.

Nuorten työllistämiseen on tarjolla monia helpotuksia. Työehtosopimuksissa nuorten kesätyöntekijöiden palkat ovat alhaisemmat kuin kokeneemmilla työntekijöillä.

Käytössä on myös kahden viikon mittainen Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelma. Moni pienikin työnantaja pystyy näiden helpotusten avulla antamaan nuorelle kokemuksen työelämästä.

Jokainen askel auttaa nuoren työtaitojen kehitystä. Vaikka jokainen haastateltava ei voi saada työpaikkaa, pelkkä haastattelu on iso juttu ensimmäistä työpaikkaansa etsivälle.

On hyvin tärkeää nähdä jo nuorena, millaista työnteko on todellisuudessa. Nuorelle voikin antaa palautetta ja näyttää vaikkapa lakikirjasta, mihin jokin toimintamalli perustuu. Ongelmista huolimatta nuori on voinut saada hyvän kokemuksen myöhempää elämää varten ja tietää taas hieman enemmän työelämästä, kun asiat käsitellään reilusti ja avoimesti.

Ensimmäinen kesätyö on paljon muutakin kuin palkan määrä tai työtehtävät. Ainakin oma tieni yrittäjäksi ja nuoria työntekijöitä neuvovaksi lakimieheksi on jäljitettävissä kymmenen vuoden taakse, kun työskentelin alle kuuden euron tuntipalkalla lapsenvahtina kuntosalilla.

Menestyneiden liikemiesten ja valtionpäämiestenkin taustalla on aina se ensimmäinen työkokemus mansikkapellolla tai jäätelökioskilla. Aika näyttää, mitä tänä kesänä kahden viikon ajan kaupassa hyllyttäneistä nuorista tulee kymmenen vuoden päästä.

Rina Knape
lakimies
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisen Kesäduunari-infon päivystäjä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat