Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tienvarsia ei voi niittää vain loppukesällä

Mielipide
 
Jukka Karjalainen

Tienvarsien niitto herättää joka kesä keskustelua. Yhden mielestä niittämätön tienvarsi on vaarallinen, epäsiisti ja ruma, toisen mielestä kukkaloistossaan kaunis ja silti turvallinen (HS Mielipide 2. 8. ja 3. 8.).

Tienvarsien niitot ja vesakon raivaus ovat osa liikenneturvallisuuden parantamista ja tieympäristön hoitoa. Niitoilla poistetaan kasvillisuutta tien sisä- ja ulkoluiskista, ja harvemmin tehtävillä vesakonraivauksilla poistetaan pensaikkoja ja muuta järeämpää kasvillisuutta. Vuosittainen niitto estää järeämmän vesakon muodostumisen tienvarteen tai ainakin vähentää sitä.

Tienvarsien niitto ja vesakon raivaus ovat liikenneturvallisuuden kannalta välttämättömiä. Niiden avulla parannetaan näkyvyyttä risteys- ja kaarrealueilla, vähennetään eläinonnettomuuksia ja parannetaan liikennemerkkien havaittavuutta. Riittävä kasvillisuuden poisto on myös tärkeää tien kuivatuksen toimivuuden kannalta.

Niittoihin ja niiden ajoitukseen liittyy monia tekijöitä, joita tieviranomainen niittojen tilaajana joutuu ottamaan huomioon. Monen hyvän asian kentässä kukkaloistoa ei ole kokonaan unohdettu. Päinvastoin niittoja on pyritty vuosien saatossa myöhentämään, mikä on osaltaan edistänyt kasvien kukintaa ja siementämistä.

Kustannussyistä kaikkia niittoja ei kuitenkaan voi tehdä vasta kukinnan jälkeen. Toisaalta haitallisten vieraskasvien leviämistä on syytä pyrkiä hidastamaan aikaisilla niitoilla. Kun niittokausi on Suomessa muutoinkin lyhyt, sen lyhentäminen pelkästään loppukesään olisi kallista. Tarvittaisiin hetkellisesti merkittävästi nykyistä enemmän kalustoa ja henkilöstöä niittotöihin, jotka kuitenkin työllistäisivät vain hetken. Lähes 80 000 kilometrin tiestö on tässä mielessä melkoinen haaste.

Toki toivomme, että voisimme entistä paremmin eritellä ne tienvarret, jotka ovat paikallisten asukkaiden silmäniloa. Varsin pieni osa tieverkosta on sittenkin enää asukkaiden kylänraittina. Kohdennetulla hoidolla on kuitenkin lisähintansa pitkien etäisyyksien maassa.

Jukka Karjalainen
johtaja, kunnossapito
Liikennevirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat