Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tulee edistää ydinaseetonta maailmaa

Mielipide
 
Kati Juva

On kulunut 70 vuotta siitä, kun Japanissa Hiroshiman ja Nagasakin yläpuolella räjäytettiin ydinpommit. Hiroshimassa kuolonuhreja oli vuoden loppuun mennessä 140 000, Nagasakissa 74 000.

Maailmassa on edelleen arviolta 16 400 ydinasetta, joiden yhteenlaskettu tuhovoima on 150 000-kertainen Hiroshiman pommiin verrattuna. Näistä 2 000 on jatkuvassa valmiustilassa ydinasevaltioiden siiloissa tai sukellusveneissä.

Jo yksittäinen pommi aiheuttaisi suurkaupunkiin pudotettuna satojentuhansien ihmisten kuoleman. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykenisi tekemään mitään. Maailman kaikkien teho-osastojen palovammapaikat eivät riittäisi yhden pommin henkiinjääneiden hoitamiseen.

Huolestuttavinta on kuitenkin ydinsodasta aiheutuva ilmastonmuutos. Ilmastotutkijat ovat laskeneet, että esimerkiksi Intian ja Pakistanin välisessä alueellisessa ydinsodassa – jossa kumpikin käyttäisi 50 atomipommia – kuolisi lähes välittömästi 20 miljoonaa ihmistä.

Räjäytykset ja tulimyrskyt nostaisivat miljoonia tonneja pölyä ja nokea ilmakehään. Tämä puolestaan vähentäisi maahan tulevaa auringon säteilyä kaikkialla. Keskilämpötila laskisi nopeasti 1,3 astetta vuosikausiksi, kasvukaudet lyhenisivät ja sateet vähenisivät monin paikoin merkittävästi. Seurauksena olisi maailmanlaajuinen nälänhätä, jossa nälkäkuolema uhkaisi jopa kahta miljardia ihmistä. Suomessa ei voisi viljellä mitään liki kymmeneen vuoteen.

Niin kauan kuin ydinaseita on olemassa, on olemassa myös vahingossa syttyvän ydinsodan mahdollisuus. Merkittävä osa ydinkärjistä on koko ajan laukaisuvalmiina siltä varalta, että "vihollinen" ehtisi ensin.

Aikaa laukaisemisesta päättämiseen on rajallisesti, ja vuosien mittaan on ollut lukuisia läheltä piti -tilanteita. Esimerkiksi vuonna 1995 venäläinen tutka-asema havaitsi Norjan puolelta laukaistun raketin, jota epäiltiin ydinohjukseksi mutta joka onneksi paljastui viime hetkellä sääsatelliittia kuljettavaksi raketiksi. Ensimmäinen hälytys oli jo annettu.

Keskustelu ydinaseista on siirtynyt tekniikasta ja sotilaallisesta tasapainosta sodan humanitaarisiin vaikutuksiin. Tällä teemalla on järjestetty useita kansainvälistä kongresseja. Viimeksi syksyllä 2014 Wienissä oli mukana 158 valtiota.

Itävalta esitti humanitaarisen vetoomuksen, jossa edellytetään toimia kansainvälisen ydinaseet kieltävän sopimuksen aikaansaamiseksi – samaan tapaan kuin kemialliset ja biologiset aseet on jo kielletty. Jo 113 valtiota on allekirjoittanut tämän vetoomuksen, mutta Suomi ei vielä ole mukana. Monet kirkot ja muun muassa kansainvälinen Punainen Risti, Maailman lääkäriliitto ja Rotary International tukevat tätä kampanjaa.

Suomen tulee pikaisesti allekirjoittaa tämä humanitaarinen vetoomus ja toimia nykyistä aktiivisemmin muun muassa YK:ssa ydinaseriisunnan puolesta. Ydinaseiden hävittäminen on ainoa keino ydinsodan uhkan lopulliseksi poistamiseksi. Kyse on koko ihmiskunnan eloonjäämisen edellytyksistä.

Kati Juva
lääkäri
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat