Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin matkailun parantamiseksi on monia keinoja

Mielipide
 
Timo Lappi

Helsingin Sanomat (2. 8.) käsitteli Helsingin matkailun nykytilaa ja mahdollisuuksia. Helsingin vetovoiman parantamiseksi on monia keinoja.

Yksi tärkeimmistä matkapäätökseen vaikuttavista tekijöistä on hinta. Suomi on nyt kallein euromaa. Myös matkailu- ja ravintolapalvelujen hinnat ovat kalliit, ja ne ovat kasvaneet nopeammin kuin pohjoisissa kilpailijamaissa.

Samanaikaisesti alan yritysten kannattavuus on EU:n jäsenvaltioista kolmanneksi heikoin. Kustannustasoa on leikattava hintakilpailukyvyn parantamiseksi. Vaikuttavin keino on verojen alentaminen.

Visit Finland kirkastaa Suomen maakuvaa maailmalla. Sen nykyisen 10 miljoonan euron määrärahan kasvatus 20 miljoonaan euroon mahdollistaisi tehokkaamman markkinoinnin. Valtio saisi panostamansa rahat moninkertaisesti takaisin.

Helsinki on asettanut matkailun elinkeinostrategiassaan tärkeään asemaan. Strategia tulisi sisäistää johdon lisäksi kaupungin koko hallinnossa. Lähtökohtana tulee olla yritystoiminnan helpottaminen ja vapauttaminen jäykän sääntelyn sijaan. Esimerkiksi rakennushankkeiden nopeuttaminen, terassien ja konserttien aikarajojen väljentäminen sekä elintarvikevalvonnan kohtuullistaminen parantaisivat alan yritysten toimintaedellytyksiä.

Tärkeää olisi saada nykyistä enemmän yöpyviä matkailijoita, ja heidät pitäisi saada viipymään pidempään. Se edellyttää laajaa matkailijoita kiinnostavaa tarjontaa. Guggenheimin museo olisi merkittävä vetonaula ja toisi asiakkaita myös muille palvelujen tarjoajille. Se olisi myös markkinointivaltti houkuteltaessa esimerkiksi aasialaisia matkailijoita, jotka jatkavat Suomen kautta muualle.

Matkailu on iso toimiala Suomessa. Maailmalla se kasvaa 3–5 prosenttia vuodessa tulevien vuosikymmenten aikana. Suomella ja Helsingillä on erinomaiset edellytykset menestyä. Se edellyttää toimia alan yrityksiltä – mutta myös valtiolta ja kaupungilta.

Yritykset ovat investoineet hotelleihin heikosta taloustilanteesta huolimatta. Pääkaupunkiseudulle on tulossa viiden vuoden kuluessa 5–10 uutta hotellia.

Timo Lappi
toimitusjohtaja
Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara

Korjaus 7.8. kello 13.26: Mielipiteen otsikko muutettu kirjoittajan pyynnöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat