Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovitteleva monikulttuurisuus olisi voimavara

Mielipide
 
Ville Päivänsalo

Viime viikkoina monikulttuurisuutta koskevassa keskustelussa on ollut paljon ylimääräistä kuohuntaa. Tällaisen kehityskulun myötä monikulttuurisuus voi muodostua maallemme suureksi riippakiveksi. Se voisi kuitenkin olla yksi Suomen tärkeimmistä voimavaroista.

Useimmissa Länsi-Euroopan maissa monikulttuurisuuskehitys on ollut konfliktiherkkää. Mutta mitä voisi olla suomalainen monikulttuurisuus? Jos se onnistuisi olemaan sovittelevaa, sitä voisi pitää Suomelle poikkeuksellisena saavutuksena ja suurena voimavarana.

Globaalissa etelässä valkoisilla vähemmistöillä on tyypillisesti kannettavanaan kolonialistisen historian taakka. Kolonialismin jännitteet ovat kärjistäneet monikulttuurisuuden tuomia haasteita myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Suomi ei kuitenkaan ole ollut siirtomaavalta. Kun monella suomalaisella on lisäksi paljon kokemusta rauhantyöstä ja kehitysyhteistyöstä, Suomella voisi olla jopa poikkeuksellisen hyvät edellytykset rakentaa sovinnollista monikulttuurisuutta.

Oma kansallinen kulttuurimme kehittyi ensin ruotsalaisen ja sitten venäläisen hallinnan alaisuudessa. "Suomalainen postkolonialismi" muotoutui sovinnolliseksi itsenäisyydeksi vaikeiden vaiheiden jälkeen mutta kuitenkin ennen globaalin tason monikulttuuristumista.

Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla kertoo afrikkalaisittainkin tutuista aiheista, kuten maanviljelijöiden epävarmasta elannosta, töykeästä eliittivallasta, hankalasta sukupuolten tasa-arvoisuuden hakemisesta (Salpakarien rovastiperheessä) sekä rajusta sisällissodasta ja siitä selviämisestä. Afrikkalaisia ei Linnan kuvaamalla Pentinkulmalla kuitenkaan asustanut.

Suomen taloustilanne ei mahdollista nykyisinkään laajamittaista humanitaarista maahanmuuttoa. Monikulttuurisuutemme sovinnollisuuden vaaliminen on silti pääosin aivan omissa käsissämme. Edellytyksiä onnistumiselle pitäisi kyllä olla löydettävissä.

Ville Päivänsalo
teologisen etiikan
ja sosiaalietiikan dosentti
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat