Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimukset estävät kaksinkertaisen verotuksen

Mielipide
 
Paavo Tanskanen

Keskustelijoiden tiedot ulkomailla asuvien suomalaisten Suomesta saamien eläkkeiden verotuksesta näyttävät olevan puutteelliset. Kysymys on paljon laajemmasta asiasta kuin eläkkeiden verotuksesta.

Suomella on verosopimus lähes 80 valtion kanssa. Sopimusten tarkoitus on estää tulon ja omaisuuden kaksinkertainen verotus. Kaikki mahdolliset tulon ja omaisuuden lajit sisältyvät sopimuksiin. Laajat sopimukset määrittelevät, kummassa sopimusmaassa kukin tulo ja omaisuus verotetaan ja miten kaksinkertaisuus poistetaan. Eläkkeiden verotusta käsitellään niissä vain muutamalla rivillä, ja päähuomio on yritysten ja työtulon verotuksessa.

Eläkkeet verotetaan yleensä maksajamaassa. Poikkeuksia ovat Espanja, Portugali ja Ranska. Niiden kanssa tehdyissä verosopimuksissa (solmittu vuosina 1968, 1971 ja 1972) määritellään, että yksityisen sektorin eläkkeet verotetaan tietyin edellytyksin henkilön asuinmaassa. Eläkkeensaajat osallistuvat tällä tavalla asuinmaansa yhteiskunnan rahoittamiseen. He maksavat lisäksi Suomeen eläkkeestään 1,49 prosenttia sairausvakuutusmaksua, jolla Suomi maksaa asuinmaahan heidän terveydenhoitomenojaan.

Hyvin harva suomalainen on muuttanut etelään veroja pakoon, vaan tavallisesti syynä ovat terveydelliset seikat. Itse olen astmaatikko, jolle Espanjan kosteanlämmin ilmasto antaa lisää elinvuosia. Elämmehän Euroopan unionissa ja saamme vapaasti valita asuinmaamme sen alueella.

Lehtitietojen mukaan Suomi neuvottelee Espanjan ja Portugalin kanssa verosopimusten muuttamisesta eläkkeiden verotuksen osalta. Tätä on yritetty vuosien varrella tuloksetta monta kertaa. On vaikea uskoa, että veronsaajamaat suostuisivat muutoksiin.

On tietysti mahdollista, että Suomi irtisanoo sopimukset. Tällöin joudutaan irtisanomaan sopimukset kokonaisuudessaan. Kaikkiin työ-, eläke- ja pääomatuloihin ja omaisuuteen näiden maiden osalta kohdistuisi kaksinkertainen verotus.

Verosopimukset ovat aina kahden maan välisiä eivätkä perustu kansainvälisiin laajempiin sopimuksiin. Erityisesti yritysverotuksesta syntyisi aikamoinen soppa. En usko Suomen haluavan synnyttää sellaista sekasotkua muutaman eläkeveromiljoonan takia.

Paavo Tanskanen
eläkeläinen, Fuengirola, Espanja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat