Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pätevöitymiskoulutukseen lisää rahaa

Mielipide
 
Sami Haapavaara

Helsingin Sanomat kertoi pitkäaikaistyöttömyydestä (5. 8.). Kasvot ilmiölle antoi hitsari Mauri Mäkinen. Viisi vuotta työttömänä ollut, yli 30 vuotta kokemusta tig-hitsaamisesta hankkinut Mäkinen epäili olevansa liian vanha työllistyäkseen.

Ikä ja pitkäksi venynyt työttömyys sikseen: lyhyempikin työttömyysjakso voi tehdä hitsaajasta pätemättömän työmarkkinoille. Näin on siksi, että hitsaajan ammatti on yksi tarkimmin säännellyistä ammateista. Erilaisille materiaaleille, aineiden vahvuuksille ja hitsausprosesseille on kolmattasataa luokkaa ja standardia. Työpaikan saamiseksi vaaditaan valvonnan alla suoritettu hitsauskoe. Siitä saatu todistus on voimassa kuusi kuukautta hitsaajan työuran pituudesta riippumatta.

Todistuksen on perinteisesti saanut pätevöitymiskoulutuksen kautta. Te-toimiston maksamalla koulutuksella hitsaaja on voinut suorittaa tarvittavat pätevyysluokat, mikä on edistänyt hänen työllistymistään.

Pätevöitymiskoulutuksiin ei kuitenkaan ole enää määrärahoja, ja hitsarit joutuvat maksamaan koulutuksen ja tutkinnot itse. Näin on ollut jo edellisen hallituksen loppuajoista saakka, eikä uusikaan hallitus ole nähnyt tarpeelliseksi myöntää määrärahoja pätevöitymiskoulutukseen.

Mitä tapahtui? Unohtuivatko työllisyysasiat hallituksen vatulointikoriin?

Meillä on työministerinä mies, jolla on omakohtaista kokemusta niin työvoimapoliittisesta uudelleenkoulutuksesta kuin työttömyydestäkin. Voisiko hän järjestää te-palveluille määrärahaa, jonka turvin pätevöittämiskoulutukset saataisiin uudelleen käyntiin?

Sami Haapavaara
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat