Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehokas päästökauppa vähentäisi hiilen käyttöä

Mielipide
 
Jouni Haikarainen

Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) puolusti (HS Vieraskynä 1. 8.) hallituksen linjausta luopua kivihiilen käytöstä ja kannusti kaupunkeja vaihtamaan lämmöntuotannon polttoaineet uusiutuviin.

Hiilestä luopuminen voi olla järkevä kansallinen linjaus, mutta pitää huolehtia, ettei se nosta lämmityskustannuksia ilman päästövähennyksiä. Hiiltä käytetään Suomessa polttoaineena sähkön- ja lämmöntuotannossa, jotka kuuluvat EU:n päästökaupan piiriin. EU asettaa hiilidioksidipäästöille katon, eikä kansallinen päätös luopua hiilen käytöstä vaikuta EU-tason kattoon.

Hallitusohjelmassa sovittu polttoaineverojen korotus koskee ainoastaan lämmöntuotantoa mutta ei sähköntuotantoa. Kaukolämpöasiakas maksaa lämmityksensä aiheuttamat päästöt käytännössä kahteen kertaan: päästökaupan kautta ja polttoaineverona. Vero-ohjauksen sijaan olisi parempi vahvistaa päästökauppaa. EU-komissio on ehdottanut päästökauppaa tehostavia toimia, joita Suomi toivottavasti tukee.

Mykkänen toivoi Fortumilta toimia Espoon kivihiilen käytön vähentämiseksi. Espooseen valmistui vuonna 2009 maakaasulla toimiva Suomenojan yhteistuotantolaitos, mutta sähkön ja päästöoikeuden alhaisen hinnan sekä verotuksen kiristymisen vuoksi laitoksen käyttö ei kannata. Mikäli päästökauppa toimisi tehokkaasti, voisimme toimittaa espoolaisille kokonaan ilman hiiltä tuotettua kaukolämpöä.

Fortum on investoinut vajaassa vuosikymmenessä lähes 300 miljoonaa euroa päästöttömään, vähäpäästöiseen ja uusiutuvaan lämmöntuotantoon Espoossa. Suomenojan jäteveden lämmön talteenotto ja syksyllä valmistuva Kivenlahden pellettikattilalaitos vähentävät hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Geotermisen lämmön kehityshankkeemme St1:n kanssa Otaniemessä voi tuoda markkinoille uuden päästöttömän lämmöntuotantotavan.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeää. Toimien on kuitenkin oltava taloudellisesti tehokkaita ja järkeviä. Päästökauppaohjaus on tähän edullisin työkalu. Se myös luo uusia investointeja puhtaan energian tuotantoon.

Jouni Haikarainen
johtaja, Suomen lämpöliiketoiminta Fortum

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat