Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omien vahvuuksien opetusta kouluihin

Mielipide
 
Kaisa Vuorinen Lotta Uusitalo-Malmivaara

Alisa Taipale (HS Mielipide 1. 8.) ja Panu Ojala (HS Mielipide 4. 8.) nostivat esille suomalaisen peruskoulun epäonnistumisen yhdessä perustehtävistään. Nykymuodossaan opetus vain harvoin auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan omat vahvuutensa. Tämä näkyy esimerkiksi opiskelu- ja työpaikan valinnan yhteydessä, jolloin jokainen kokelas tarvitsee tietoa siitä, missä on parhaimmillaan.

On vaikea suunnitella tulevaisuutta miettimättä, millaisten asioiden tekeminen luistaa ja maistuu ja miksi. Etenkin omien luonteenvahvuuksien tunnistaminen on vierasta koulussa, jossa keskitytään akateemiseen saavuttamiseen, vaikeuksien diagnosoimiseen tai heikkouksien parantamiseen.

Juuri luonteenvahvuuksiemme varassa voimme kuitenkin sankaroitua. Menestys alalla kuin alalla vaatii sinnikkyyttä, rohkeutta, luovuutta, itsesäätelykykyä ja uteliaisuutta. Ne ovat onneksi opittavia ja opetettavia asioita eivätkä synnynnäisiä piirteitä.

Uusi opetussuunnitelma korostaa oppilaan vahvuuksien löytymisen ja niihin keskittymisen merkitystä hyvän elämän rakentajina. Tutkimus osoittaa vahvuuksien käyttämisen parantavan oppimisen iloa, pystyvyyden kokemusta ja oppimistuloksia. Opettajat tarvitsevat koulutusta vahvuuskulttuurin luomiseksi.

Vahvuuksista ei voi puhua, jos niitä ei osata nimetä tai tunnistaa. Vahvuuksien käyttö ei myöskään lisäänny, jos siihen ei kannusteta tai sen näkymisestä palkita. Tämä edellyttää puutekeskeisten linssien perusteellista putsaamista ja tietoista keskittymistä siihen, mikä kussakin oppilaassa on toimivaa ja ehjää.

Helsingin yliopistossa on aloitettu tutkimus, jonka avulla tuotetaan oppimateriaalia vahvuuslähtöisen koulukulttuurin luomiseksi sekä yleis- että erityisopetuksen tarpeisiin.

Hankkeen yhtenä päämääränä on auttaa oppilasta havaitsemaan realistisesti omat vahvuutensa ja uskaltamaan kirjoittaa työhakemukseensa vaikkapa olevansa maltillinen ja huumorintajuinen, erilaisiin näkökulmiin kykenevä johtajatyyppi.

Kaisa Vuorinen
erityisluokanopettaja, erityispedagogiikan tohtorikoulutettava
Lotta Uusitalo-Malmivaara
yliopistonlehtori
erityispedagogiikan dosentti
Helsingin yliopisto
opettajankoulutuslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat