Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokakasvatus mukaan varhaiskasvatussuunnitelmaan

Mielipide
 
Marjut Huhtala

Kun leikki-ikäisen ravitsemustilasta pidetään hyvää huolta, kasvaa tämä moninkertaista hyvinvoinnin korkoa myöhemmissä elämänvaiheissa. Varhaislapsuuden ruokailutottumukset ja opettelu oikein syömiseen kantavat aina aikuisuuteen saakka. Lasten hyvä ravitsemustila on pitkälti kiinni asiaan omistautuneista aikuisista ja heidän resursseistaan.

Uudessa varhaiskasvatuslaissa todetaan näin: "Varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto ja ruokailun on oltava tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu." Lisäksi lain perusteluissa kiinnitetään huomiota siihen, että ruokaa tarjotaan riittävän usein hoitopäivän pituudesta riippuen.

Parhaimmillaan lasten ruokailussa kunnioitetaan ihan pientenkin lasten itsemääräämisoikeutta ja järjestetään riittävästi aikaa ja voimavaroja ruokailuun niin kotona kuin päiväkodissakin.

Lapsen täytyy voida rauhassa totutella uusiin makuihin ja ruokakulttuuriin yhdessä muiden lasten ja aikuisten kanssa. Ruokailutilanteella on vahva sosiaalinen funktio ja se toimii yhtenä tärkeimpänä tapakasvatuksen muotona.

Varhaiskasvatuslain hyvien elementtien toteutuminen on vaarassa hallituksen säästöohjelman takia. Päiväkotien ryhmäkoot kasvavat, ja päivähoito-oikeutta kavennetaan.

Säästöt voivat heijastua lapsen lautaselle asti. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitus koskee juuri niitä perheitä, joissa vaanii jo nyt vähäosaisuuden vaara työttömyyden tai muutoin heikon taloudellisen tilanteen vuoksi.

Uuden lain mukaan jokaiselle päivähoitolapselle laaditaan varhaiskasvatussuunnitelma. Suunnitelmaan olisi ehdottomasti kirjattava myös ravitsemustilaan ja ruokakasvatukseen liittyvät tavoitteet.

Marjut Huhtala
toiminnanjohtaja
Ammattikeittiöosaajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat