Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikan ilmapiiri vaikuttaa tuottavuuteen

Mielipide
 
Pekka Peltomäki

Viime aikoina on puhuttu Suomen kilpailukyvyn hiipumisesta työehtosopimusten ja palkkaratkaisujen vuoksi. On myös osoitettu, että ne eivät olekaan syyllisiä. Mikä sitten voisi olla syynä kilpailukykymme takamatkaan keskeisimpiin kilpailijamaihimme verrattuna?

Onko työntekijöiden ja johdon välille muodostunut kuilu, joka estää rakentavan vuorovaikutuksen syntymisen työpaikan yhteisissä asioissa ja yritysten tuottavuuden kehittämisessä? Tehdäänkö työtä "käsijarru päällä" tai nurjalla mielellä, tehdäänkö vain minimisuoritus?

Kohtaavatko uudistukset muutosvastarintaa vai tuoko johto liian valmiit ratkaisut henkilöstön piiriin? Tuntevatko työntekijät tulevansa kohdatuiksi ja kuulluiksi? Johdetaanko bisnestä ja lukuja eikä ihmisiä?

Johtaminen vaatii yhä enemmän suhteiden johtamista, koska organisaation toiminta tapahtuu ryhmien ja ihmisten välillä. Henkilöstöllä on voimavaroja ja käyttämättömiä kykyjä työtehtäviin liittyvien kysymysten ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseen – jos työntekijöihin luotetaan ja heille annetaan mahdollisuus.

Organisaation keskeiset asiat, kuten tavoitteet, liiketoimintastrategiat ja ohjeistukset, saavutetaan rakentavan ja tasapuolisen vuorovaikutuksen kautta, keskustellen.

On tärkeää, että työntekijöille annetaan mahdollisuus päästä kehittämään omaa työtään ja työympäristöään, koska heillä on paras näkemys työnsä arjesta. Kukapa siitä pitäisi, että muut kehittäisivät työtämme emmekä pääsisi itse vaikuttamaan siihen?

Esimiesten perinteiset roolit, kuten tehtävänanto, tavoitteiden asettaminen ja ihmisten mukaan ottaminen, eivät tue tuottavuuden riittävää kehittymistä suomalaisessa työyhteisössä. Tuottavuuden kehittymisen varmistamiseksi esimiehet tarvitsevat myös valmentajan roolin. Valmentajana esimies synnyttää oivalluksia ja luo olot, joissa työt voidaan tehdä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tavoitteena on yhteisen näkemyksen löytäminen. Organisaation resurssit, potentiaali ja henkinen pääoma saadaan käyttöön, kun jokainen voi tuntea, että häntä on kuunneltu, että hänen mielipiteillään on merkitystä ja että hän voi tehdä merkityksellistä työtä työyhteisönsä parhaaksi.

Panostamalla ihmisiin ja vuorovaikutukseen sekä kouluttautumalla valmentavaan johtamisotteeseen voidaan ilman suuria investointeja kuroa kiinni takamatkaa kilpailukyvyssämme ja pyrkiä johtopaikalle.

Se vaatii kaikkien osallistumista ja omilta mukavuusalueilta poistumista. Siten voidaan oppia uutta ja löytää tarkoituksenmukaisempia toimintatapoja työpaikoilla.

Pekka Peltomäki
henkilöstövalmentaja
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat