Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatodistus tulisi panna täysremonttiin

Mielipide
 
Timo Jokinen

Energiatodistuksen suurin ongelma on laskennallinen lämmönkulutuksen määritys, joka johtaa jopa yli kaksinkertaiseen kulutukseen toteutuneeseen nähden. Tämä siksi, että yleensä ei ole käytettävissä luotettavia ominaisuustietoja, kuten ilmatiiveyttä, ja ne on arvioitava. "Garbage in, garbage out" -periaatteen mukaisesti laskennan lopputulos on hyödytöntä roskaa.

Suurin yksittäinen virhetekijä laskennassa on ilmavuotojen käsittely. Useimmiten tiiveysmittaustuloksia ei ole käytettävissä, joten laatijat käyttävät ministeriön ylikonservatiivisia taulukkoarvoja. 2000-luvun alun kerrostalolle yksin tämä voi kaksinkertaistaa kulutuksen ja pudottaa energialuokkaa ainakin yhdellä.

Ohjeiden mukaan laatijan vastuulla on käyttää rakennusta parhaiten kuvaavia tietoja. En ole kuitenkaan tavannut yhtään laatijaa, joka uskaltaisi edes tässä ilmiselvässä tapauksessa ottaa vastuun ja poiketa taulukoista sekä arvioida itse realistisen vuotomäärän.

Valtaosassa Suomen rakennuskantaa on koneellinen tai painovoimainen poistoilmanvaihto mutta ei lämmön talteenottoa. Tällöin rakennuksen suurin lämpöhäviö on ilmanvaihto. Korvausilma tulee kylmänä suoraan ulkoa ja aiheuttaa vetoa sekä energiahäviötä.

Tuloilmaikkunassa korvausilma lämpenee lasien välissä käyttäen hyväksi ikkunan lämpöhäviötä. Se voidaan pienin kustannuksin toteuttaa useimpiin käytössä oleviin ikkunoihin.

Energiaa säästyy ja asumismukavuus paranee, mutta energiatodistuksessa kulutus ja energialuokka säilyvät ennallaan!

Tuloilmaikkuna ja parvekelasitukset ovat passiivisia aurinkoenergiajärjestelmiä, jotka direktiivin mukaan on otettava huomioon laskennassa. Suomessa niitä ei kuitenkaan oteta huomioon, vaikka niillä voidaan säästää lämmitysenergiaa jopa 20 prosenttia.

Keskusteluissa virkamiehet eivät ole myöntäneet ongelmaa.

Kuka tahansa kiinteistönvälittäjä voi kuitenkin vahvistaa, ettei energiatodistuksella ole minkäänlaista roolia asuntokaupassa, ja isännöitsijät toteavat, ettei se tue energiansäästöä.

Timo Jokinen
diplomi-insinööri
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat