Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä tekee varhaiskasvatuksesta laadukasta?

Mielipide
 
Jaana Lahdenperä

Anitta Pakanen kirjoitti laadukkaan varhaiskasvatuksen merkityksestä kirjoituksessaan "Varhaiskasvatus on enemmän kuin hoivaa" (HS Mielipide 3. 8.).

Kansainväliset tutkimukset osoittavat kiistatta laadukkaan pedagogisen varhaiskasvatuksen merkityksen lapsen oppimiselle ja kehitykselle.

Varhaiskasvattajat ja varhaiskasvatuksen tutkijat ovat yksimielisiä varhaiskasvatuksen laadukkuuden tärkeydestä. On kuitenkin erilaisia käsityksiä siitä, mitä laatu on.

Juhlapuheissa päättäjät lupaavat pitää varhaiskasvatuksen tason korkeana ja korostavat sen merkitystä sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Silti viime keväänä hyväksytty uusi varhaiskasvatuslaki ei lupaa paljoakaan kohennuksia päiväkotien varhaispedagogiikan toteutukseen, joka entuudestaan on varsin kirjavaa ja epätasaista.

Nykyisen hallituksen uhkaama ryhmäkokojen kasvattaminen ja subjektiivisen päiväkotioikeuden kaventaminen ovat ristiriidassa juhlapuheiden kanssa.

Sekin vaikuttaa olevan epäselvää, ovatko päivähoito ja varhaiskasvatus sama asia. On tunnustettava, että mennessään päivähoitoon lapsi ei automaattisesti osallistu laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Lapsella tulisi kuitenkin olla siihen tinkimätön oikeus, jota valtiovallan tulisi suojella.

Riittävän pienet ryhmäkoot päiväkodeissa ovat ensimmäinen askel, mutta se ei riitä. Elinvoimaisen varhaiskasvatusjärjestelmän kehittämiseksi tarvitaan yhteinen käsitys korkeatasoisesta varhaiskasvatuksesta. Lähtökohta voisi olla avoin, perusteellinen ja julkinen keskustelu siitä, mitä laadukas varhaiskasvatus tarkoittaa ja mitä sen toteuttamiseen vaaditaan.

Jaana Lahdenperä
lastentarhanopettaja
varhaiskasvatustieteen
maisteriohjelman opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat