Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenterveysohjelma parantaisi tuottavuutta

Mielipide
 
Kristian Wahlbeck

Neuvotteluissa yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinaosapuolet etsivät ratkaisuja tuottavuuden ja työpanosten lisäämiseksi. Vastaus tuottavuuden ongelmiin on mielenterveyden edistämisessä. Joka vuosi menetetään neljä miljoonaa työpäivää pelkästään mielenterveysongelmien aiheuttamina sairauslomina. Kestävä, kilpailukykyinen tietoyhteiskunta ei ole mahdollinen ilman kestävää mielenterveyttä.

Julkisen talouden kestävyysvaje johtuu suurelta osin työikäisten alhaisesta työllisyysasteesta. Keskeinen syy työelämästä syrjäytymiseen ovat mielenterveyden häiriöt, joiden kokonaiskustannukset vuositasolla työpanosmenetyksineen ovat noin viisi miljardia euroa. Lähes puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveyden ongelmien, usein masennuksen, takia. Masennusta näyttää Suomessa olevan enemmän kuin muualla. Masennustilat ovat lisääntyneet, vaikka nykytiedon valossa jopa puolet masennustiloista olisivat ehkäistävissä.

Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät ovat tiedossa, ja niihin voidaan vaikuttaa. Perusta mielenterveydelle luodaan jo lapsuudessa. Puolet kaikista mielenterveyden häiriöistä ilmenee 14 ikävuoteen mennessä.

Mielenterveyden edistäminen vaatii siis riittävän varhaisia toimia. Vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tuki, turvallinen lapsuus, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetus, alkoholin saatavuuden rajaaminen, kiusaamisen ja kaltoinkohtelun kitkeminen, työelämäosallisuus ja köyhyyden ehkäisy ovat tehokkaita keinoja kansalaisten mielenterveyden edistämiseksi.

Osana hallitusohjelman kärkihankkeita hallitus käynnistää kansallisen mielenterveyttä edistävän ja yksinäisyyden ehkäisyyn tähtäävän ohjelman. Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät ovat suurelta osin terveydenhuollon ulottumattomissa.

Kansallisiin mielenterveystalkoisiin tulee osallistaa mukaan kaikki ministeriöt, kunnat, järjestöt, yritykset ja kansalaiset. Olisi virhe jättää mielenterveysohjelma pelkästään sosiaali- ja terveysministeriön tehtäväksi, kun vaikuttavat keinot sijaitsevat läpäisevästi yhteiskuntapolitiikan eri alueilla.

Valtion aiemmat, kunnianhimoisetkin, tavoitteet huomioida mielenterveys osana sosiaali- ja terveyspolitiikkaa ovat suurelta osin epäonnistuneet. Mielenterveyttä pidetään hankalana aiheena, minkä vuoksi se jää herkästi fyysisen terveyden edistämisen jalkoihin.

Terveyspolitiikan painopistettä on siirrettävä mielenterveyden suuntaan. Mielen hyvinvoinnin tulee olla osa kaikkea terveyden edistämistä. Mielenterveys tarvitsee myös erillisen tavoitteellisen ohjelman.

Päättäjillä on oltava uskallusta puuttua myös poliittisesti hankaliin aiheisiin, kuten alkoholin kulutukseen, ja kohdistaa riittävästi resursseja edistävään ja ehkäisevään mielenterveystyöhön.

Hallitusohjelma sisältää nyt lupauksen psyykkisen hyvinvoinnin uudenlaisesta huomioimisesta. Jokainen mielenterveyteen sijoitettu euro maksaa tutkitusti itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kristian Wahlbeck
kehitysjohtaja
Suomen Mielenterveysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat