Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosaaressa on potentiaalia elämysmatkailuun

Mielipide
 
Riina Dursun Pekka Pirkkala Tiia Hamro-Drotz
Sunnuntaisivujen (HS 2. 8.) jutussa kysyttiin, mistä Helsingille saataisiin lisää imua. Juttu herätti vilkkaan keskustelun matkailun kehittämisestä Suomessa.

Sunnuntaisivuilla (HS 2. 8.) pohdittiin, miksi Suomi ei kiinnosta ulkomaisia matkailijoita.

Professori Laura Kolbe otti ansiokkaasti kantaa (HS Mielipide 7. 8.) suomalaisten turhaan alemmuuskompleksiin ja siihen, että jokainen tarina on tuotteistettavissa. Voisiko asiantilan parantamiseksi löytyä kuitenkin jotain vielä tuoreempaa näkökulmaa?

Tutkimusten mukaan matkailijoille ei enää riitä pelkkä patsaiden ja nähtävyyksien ihmettely, vaan he hakevat kasvavassa määrin aktiviteetteja ja elämyksiä. Viimeisimpiä trendejä matkailussa on myös päästä yhä syvemmälle matkakohteen arkeen ja kulttuuriin. Se liittyy jakamistalouteen ja kotimatkailuun.

Miten matkailija voisi Helsingissä yhdistää tutustumisen paikalliseen arkeen ja aktiivisen elämysloman viettämisen? Hän voisi matkustaa Vuosaareen.

Vuosaari on Helsingin vihrein ja merellisin kaupunginosa. Matkailijoiden kannalta voi olla kiinnostava yksityiskohta, että Vuosaari äänestettiin viimekesäisessä Helsingin Sanomien lukijaäänestyksessä Helsingin kauneimmaksi kaupunginosaksi.

Monet ovat jo saattaneet kuulla Aurinkolahden uimarannasta, jota verrataan eteläisen Euroopan hienoimpiin rantakohteisiin. Harva tietää, että Vuosaaressa on jo nyt paljon muutakin matkailijoita ajatellen: esimerkiksi monipuoliset sisä- ja ulkoliikuntapalvelut, merenrannalla sijaitsevat upeat vintage-hotellit ja vanhoista huviloista kunnostetut kahvilat. Puhumattakaan kauniilla kartanoalueella sijaitsevasta leirintäalueesta.

Ajatelkaapa: risteilyturistit hyppäävät Kauppatorilta saaristolauttaan ja purjehtivat Helsingin upean saariston läpi Vuosaaren Aurinkolahteen. He nauttivat siellä rantakahvilassa lohikeittoa, saaristolaisleipää ja lettuja jälkiruoaksi. Halukkaille tarjotaan mahdollisuuksia lähteä kalastusretkelle saaristoon, tutustumaan Vuosaaren luontoon ja ihmisiin pyörillä tai patikoimaan Vuosaaren huipulle. Golfiakin pääsee pelaamaan, vastedes talvisinkin.

Uusien aktiviteettien ja elämysten tuotteistaminen matkailijoille on tärkeää, kun puhutaan matkailusta vientitulojen tuojana tai työpaikkojen luojana. Matkamuistona Helsingistä voisi viedä mukanaan muutakin kuin Kauppatorilta ostetun neljäntuulenhatun.

Vuosaareen pääse parhaimmillaan noin 20 minuutissa niin Helsingin keskustasta kuin lentoasemaltakin. Tämä on tärkeää esimerkiksi aasialaisia vaihtomatkailijoita ajatellen.

Mitä tulee HS:n jutussa mainittuun Guggenheimin museoon – todellinen erilaistava tekijä olisi se, että museo sijaitsisi Vuosaaressa. Silloin siinä olisi samaa filosofiaa ja uutisarvoa kuin Bilbaossa aikoinaan.

Kun haluaa erottautua, pitää uskaltaa unelmoida riittävän suuria ja tehdä uusia rohkeita ratkaisuja.

Riina Dursun
Pekka Pirkkala
Tiia Hamro-Drotz
yrittäjiä
Visit Vuosaari -hanke

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat