Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatodistus on irvikuva todellisuudesta

Mielipide
 
Arto Saastamoinen

Timo Jokinen kirjoitti (HS Mielipide 8. 8.) osuvasti energiatodistuksen virheistä ja puutteista. Hänen esille nostamansa ongelmat ovat ikävä kyllä vain osa jäävuoren huippua.

Merkittävän ja tapauskohtaisesti vielä selvästi kirjoituksessa mainittuja asioita suuremman virheen aiheuttavat eri energiamuodoille annetut energiamuotokertoimet. Esimerkkinä tästä on kaukolämmölle annettu yksi ainoa energiamuotokerroin 0,7. Eli kerroin on sama, tuotettiin kaukolämpö sitten pelkällä hiilellä tai hakkeella.

Lämpimän käyttöveden laskenta on myös kuin toiselta planeetalta. Tavoitteena tulisi olla energiatehokkuus ja energiansäästö. Annetuilla lämpimän käyttöveden laskennan kulutusarvoilla kuitenkin sallitaan ja jopa kannustetaan suoranaiseen energian tuhlaamiseen. Kohteissa, joissa on käytössä sähkölämmitystä, olisi sellainen määrä kommentoitavia laskennan lähtötietovirheitä, että niistä kirjoittamiseen perusteluineen ei riittäisi edes koko tämä sivu.

Toivoa todella sopii, että uusi ministeri, eduskunta ja ympäristövaliokunta alkaisivat kuunnella muitakin kuin ympäristöministeriön virkamiehiä ja heidän lakeijoitaan.

Kuten Jokisen kirjoituksessa mainittiin, virkamiehet eivät ole myöntäneet ongelmia, vaikka ne ovat suorastaan itsestäänselvyyksiä. Poliitikkojen olisi siis nyt aika toimia.

Arto Saastamoinen
sähköinsinööri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat