Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikalla tulee voida puuttua alkoholiongelmiin

Mielipide
 
Pekka Kurvinen

Kesälomien päättyminen tuo työpaikoille alkoholiongelmien lisääntymispiikin. Alkoholismisairaudelle ominainen erityispiirre on, että sairastunut kieltää tilanteensa sitkeästi ja toipuminen voi alkaa vasta, kun yksilö – ei siis esimerkiksi lääkäri – itse määrittelee ja hyväksyy tilansa. Alkoholismille on myös luonteenomaista, että sairaudesta kärsii potilaan ohella koko hänen keskeisin sosiaalinen verkostonsa.

Työyhteisöt ovat kilpailukykynsä säilyttämiseksi virittäneet toimintakoneistonsa äärimmilleen siten, että työpaikkansa ovat saaneet usein säilyttää vain välttämättömät ammattilaiset. Vajaakuntoisiin, lomansa aikana päihteiden avulla rentoutuviin saati juomaputkeaan katkaisemaan kykenemättömiin ei ole varaa.

Yleisimmin päihdeasioiden käsittelyvastuu sysätään työyhteisössä esimiehelle sekä työterveyshuollolle. Lähimmät työtoverit sen sijaan unohdetaan syyllisyyttä ja häpeää lietsovan alkoholiongelman ehkäisemisessä ja puheeksiotossa.

On kuitenkin huomattu, että ongelmainen uskoo parhaiten lähintä, luotettavinta ja uskollisinta työtoveriaan sekä vertaistaan. Jälkimmäinen myös havaitsee ensimmäisenä toverinsa luonteessa, työhön suhtautumisessa, käytöksessä, pukeutumisessa, ystäväpiirissä ja vapaa-ajanviettotavoissa tapahtuvat muutokset.

Päihdeohjelmissa suoraviivaiset toteutusjärjestelmät tulisi kammeta kohti avointa, luottamuksellista, läpinäkyvää ja pelotonta keskustelua. Siinä jokainen työntekijä on yhtä arvokas, oikeutettu ja velvoitettu ongelmaan puuttuja – alkoholiongelmaisen organisaatiohierarkkisesta asemasta riippumatta.

Yhteisöllisen puuttumiskynnyksen tulee olla äärimmäisen matalalla niin, ettei puheeksiottajan tarvitse pelätä oman asemansa puolesta työyhteisön jäsenenä. Suhtautumistavan muutoksessa rivityöntekijän merkitys kaveriaan kunnioittavassa, toinen toisestaan välittävässä hengessä käy etumaisena.

Pekka Kurvinen
kauppatieteiden tohtori
kokemusasiantuntija ja johdon konsultti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat