Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusala on ollut esimerkkinä liian kauan

Mielipide
 
Petri Lindroos

Juha-Lassi Tast ehdotti (HS Mielipide 8. 8.), että opettajat näyttäisivät muille esimerkkiä ja luopuisivat lomarahoistaan ja kahden kesäviikon palkastaan, jotta saadaan kokoon 400 lisämiljoonaa koulutusinvestointeihin. Tämän operaation edistäjäksi Tast esitti Opetusalan Ammattijärjestöä (OAJ).

Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten etujärjestönä OAJ ei polje omien jäsentensä oikeuksia. Emme lähde mukaan talkoisiin, joissa välttämättömät koulutusinvestointien varat revitään opettajien selkänahasta. Rahoitettaisiinko esimerkiksi metsäteollisuuden tai sosiaali- ja terveysalan investointitarpeet leikkaamalla vastaavalla summalla alan työntekijöiden palkkoja? Opetusalan ja julkisen sektorin palkat ovat jo nyt selvästi pienempiä kuin yksityisen sektorin.

Jos maan hallitus haluaa investoida koulutukseen, siihen löytyy rahaa. Kyse on myös arvovalinnoista. Osaaminen on vahvin ja maailmalla tunnustettu luonnonvaramme, eikä Suomea saada nousuun ilman koulutuksen lisärahoitusta.

400 miljoonan euron lisärahoitus on suunnattava neljään kohteeseen: varhaiskasvatuksen kehittämiseen, koulujen ja oppilaitosten digiloikkaan, toisen asteen rakenneuudistukseen ja opettajankoulutuksen kehittämisohjelmaan.

Näin voitaisiin lieventää päätettyjen koulutusleikkausten vahingollisia vaikutuksia. Ilman näitä investointeja koulutuksen laatu vahingoittuu ja tasa-arvo romuttuu.

Opetus- ja kasvatusala on ollut valitettavan pitkään esimerkkinä siitä, miten palkkoja piiloleikataan kohtuuttomasti. Tuhansien opettajien tuloja on jo leikattu ja leikataan taas syksyllä siten, että heidät pakotetaan lomautuksiin, tuntimäärien vähennyksiin ja osa-aikaistamisiin. Näistä summista ei kuitenkaan ole kertynyt rahaa koulutusinvestointeihin.

Suomi ei pelastu keräämällä irtoeuroja opettajien taskuista. Tarvitsemme suurempia, rakenteellisia ratkaisuja.

Petri Lindroos
neuvottelujohtaja
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat