Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omainen kertoo HS:n mielipidesivuilla: Läheiseni olisi kuihtunut hoitokodissa, jos en olisi puuttunut asiaan

Mielipide
 
Lähiomainen
Benjamin Suomela HS / HS
Kuva: Benjamin Suomela HS / HS

Nimimerkki Etäomainen kertoi (HS Mielipide 26. 7.) muistisairaan omaisensa hoidosta tehostetun palveluasumisen yksikössä. Muiden vakavien hoidon laiminlyöntien ohella hän oli havainnut omaisensa rajun painon alenemisen: kolmessa kuukaudessa 15 kiloa.

Omat kokemukseni läheiseni vuosia kestäneen tehostetun palveluasumisen ajalta Helsingissä ovat täsmälleen samanlaiset kuin Etäomaisella. Läheiselläni on diagnosoitu Alzheimerin tauti kymmenen vuotta sitten. Myös hänen painonsa romahti hoitopaikassa: neljässä kuukaudessa kymmenen kiloa.

Puututtuani asiaan paino kohosi entisiin lukemiin ja on pysynyt siinä jo vuosia – tosin sillä edellytyksellä, että aloin käydä syöttämässä ja juottamassa läheistäni melkein päivittäin. Teen tätä edelleen nähtyäni hoitopaikan toimintakulttuurin erityisesti ravitsemuksen saralla.

Proteiinipitoisilla tuliaisilla läheiseni toistuvat säärihaavat ovat parantuneet. Eräällä sairaalakäynnillä lääkäri puristeli tyytyväisenä läheiseni reisiä todeten, että harvoin näkee näin hyvässä lihassa olevaa muistihäiriöistä. Lääkäri mainitsi myös harvinaisen hyvistä veriarvoista.

HS uutisoi 22. 4. 2013 Helsingin kaupungin omasta tutkimuksesta, jonka mukaan neljäsosa vanhainkodeissa ja palvelulaitoksissa asuvista ihmisistä oli aliravittuja ja kolme viidesosaa vaarassa joutua aliravitsemustilaan. Hyvässä ravitsemustilassa oli vain 12 prosenttia tutkituista 3 000:sta laitoshoidossa olevasta vanhuksesta.

Itä-Suomen yliopiston geriatrian emeritusprofessori Raimo Sulkava on useissa yhteyksissä puhunut ravitsemuksen suuresta merkityksestä muun muassa Alzheimerin taudin hoidossa. Hänen mukaansa tutkimuksilla on voitu osoittaa, että kyseiseen tautiin liittyvää painonlaskua voidaan onnistuneesti estää tehostetulla ravitsemuksella. Lisäämällä ravinnon energiamäärää 20–30 prosenttia ja huolehtimalla proteiinin saannista paino on saatu pysymään ennallaan ja toimintakyky on säilynyt pidempään.

Olen Etäomaisen kanssa täysin samaa mieltä: omaisten kannattaisi valvoa läheistensä hoitoa. Työhönsä vastuullisesti suhtautuvat, hyvät hoitajat, joita varmasti on jokaisessa hoitopaikassa, eivät pysty pelastamaan paljon, jos systeemi on huono. Kaikesta syytetyn kiireen lisäksi ainakin oman läheiseni hoitopaikassa ongelmana on käsittämättömän puutteellinen tieto ravitsemusasioista niin ruohonjuuritasolla kuin johtoportaassakin. Johtoporras myös suorittaa toimintansa omavalvontaa. Valvovat viranomaiset eivät satunnaisilla, ennalta sovituilla tarkastuskäynneillään näe koko totuutta.

Eikö ole kyse ihmisyyteen liittyvien arvojen rapautumisesta, jos Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa annetaan läheisten kuihtua ravinnon puutteeseen – silloin, kun se olisi estettävissä?

Lähiomainen
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat