Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikeasti oirehtiva nuori tarvitsee selviä rajoituksia

Mielipide
 
Pirkko Lehto-Salo

Perhekodissa lastensuojelun sijoittamat nuoret tappoivat ohjaajan. Tapaus on järkyttävä. Se saa miettimään, onko lastensuojelu organisaationa ja lastensuojelulaitokset kykeneviä hoivaamaan vaikeasti käyttäytymisellä oirehtivia nuoria.

Lastensuojelun sijoittamat lapset ovat eri-ikäisiä (0–18 vuotta). Kaikkia lastensuojelun sijoittamia lapsia ja nuoria koskevat kuitenkin samat lait. Hoivan ja kasvatuksen tarpeet voivat olla silti hyvin erilaisia pienellä lapsella tai käyttäytymisellä oirehtivalla nuorella.

Uusi lastensuojelulaki tuli voimaan vuonna 2007. Lain pohjalta pyrittiin vähentämään rajoittamistoimenpiteitä lastensuojelulaitoksissa. Jos tarkastellaan vaikeasti oirehtivan nuoren käyttäytymistä ja tarvittavaa hoivaa, lain henki on pulmallinen.

Käyttäytymisellä oirehtivalla nuorella ei ole hyvän hoivan ja johdonmukaisen kasvatuksen seurauksena aivoihin jääneitä malleja, jotka auttavat häntä säätelemään itseään. Hän voi olla impulsiivinen sekä helposti provosoitavissa väkivaltaiseksi. Nuoresta näkyy usein syvä epäluottamus aikuista kohtaan, mutta hän on helposti vedettävissä mukaan viiteryhmänsä nuorten yllyttämiin tekoihin.

Tällaisen nuoren sijoituspaikan työntekijöiltä vaaditaan vahvaa ammattitaitoa. Heidän tulee olla johdonmukaisia, oikeudenmukaisia, itseään hyvin kontrolloivia mutta myönteisesti nuoreen asennoituvia. Tällainen nuori tarvitsee selviä ohjeita ja rajoituksia, sillä ne rauhoittavat häntä.

Lastensuojelun toimintakäytäntöjen perusteella työntekijät toimivat usein nuoren näkökulmasta epäjohdonmukaisesti ja ennalta arvaamattomasti. Sijoittava sosiaalityöntekijä voi määrätä nuoren sijoitukseen liittyviä asioita piittaamatta lastensuojelulaitoksen työntekijöiden näkökannasta.

Rajaamistoimenpiteet ovat varsin säänneltyjä mutta myös ristiriitaisia. Laitoksissa ei esimerkiksi sallita tupakointia, mutta työntekijät eivät saa ottaa tupakkatuotteita pois nuorilta.

Nuoren lomia on vaikea kieltää, vaikka hänen tiedetään käyttävän lomalla päihteitä tai olevan alttiina rikoksiin. Lastensuojelulaitoksen henkilökunnan mahdollisuudet ohjata vaikeasti käyttäytyvän nuoren oirehtimista ovat täten vaikeutuneet.

Nuoren sijoituksen onnistumisen edellytyksenä on, että lastensuojelulaitoksen työntekijät, sijoittava sosiaalityöntekijä sekä mahdollisesti psykiatrinen hoitoyksikkö toimivat yhteisen ymmärryksen ja suunnitelman mukaan.

Sijoitusyksiköissä pitäisi sallia rajoitusten käyttöä enemmän kuin nyt on mahdollista. Rajaamisen pitää tapahtua nuoren hoivan ja kasvatuksellisten toimenpiteiden kanssa yhteensopivasti eikä laitoksen ulkopuolelta tulevana päätöksenä.

Vaikeasti käyttäytymisellä oirehtivan nuoren tulee saada ammattitaitoista apua. Lastensuojelusijoitus on kallis toimenpide. Siksi tulee huolehtia siitä, että se on mahdollisimman tarkoituksenmukainen ja auttaa nuorta.

Pirkko Lehto-Salo
filosofian tohtori
psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat