Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailussa kuunneltava enemmän asiakkaita

Mielipide
 
Sari Glad

Helsingin Sanomissa on pohdittu, miten Helsingin matkailuluvut saataisiin nousuun.

Onko matkailun – kuten muidenkin alojemme – ongelma tuotantolähtöisyydessä, myyntitaitojen puutteissa, asenteissa vai missä? Hinta näyttää olevan ainoa kilpailutekijä, mutta voiko Suomi koskaan kilpailla hinnalla? Tuskin. Jos hintaa kummempaa vetovoimatekijää ei löydy, pitäisikö kuunnella enemmän asiakkaita?

Visit Finland, entinen Matkailun edistämiskeskus, tekee kansainvälistä markkinointia ja hankkii tietoa asiakkaista eri tutkimuksin. Ainakin aiemmin sillä oli myös ulkomailla tehokkaat toimistot, joista oltiin suorissa yhteyksissä kansainväliseen mediaan, matkanjärjestäjiin ja asiakkaisiin. Näin kentälle tuli tietoa siitä, mitä ja miten pitäisi tuottaa ja mihin malliin tuotteensa pakata. Tällä tietämyksellä markkinoitiin Suomen joulua ja talvea, historiapitoista Kuninkaantietä, suomalaista kulttuuria, Sibeliusta ja Helsinkiä.

Ulkomaiset matkanjärjestäjät osaavat poimia esiin vahvuuksiamme ja tehdä niillä bisnestä. Japaniin rakennetaan suureellista Muumimaata, ja britit keksivät aikoinaan myydä Suomea Joulupukin maana. He osaavat myös rakentaa tuotteilleen vetovoimaisia teemoja: he myyvät esimerkiksi Itä-Suomessa toteutettavaa retkeä "jäätyneeseen helvettiin" ("Frozen Hell") ja viittaavat sillä arktisiin olosuhteisiin ja talvisotaamme.

Kylmä, kallis ja kaukana – nuo ikuiset kaupan esteet ovat siis myös etujamme. Kylmä tarkoittaa myös arktista eksotiikkaa, kalliin pitäisi viestittää laadusta ja kaukana tarkoittaa tarpeeksi kaukana arjesta, jotta loma tuntuu lomalta.

Matkailussa tarinat, uskomukset ja tunteilla pelaamiset ovat elämysteollisuuden menestyksen aineksia. Ja, kuten professori Laura Kolbe totesi, historia ja menneisyys myyvät kaikkialla (HS Mielipide 7. 8.).

Vuonna 2017 Suomessa vietetään itsenäisyytemme satavuotisjuhlavuotta. Siinä olisi vahva historia-aiheinen tarina matkailun tuotteistettavaksi. Onko se jo tehty? Kansainvälisiä markkinoita ajatellen pitäisi olla. Ainesta meiltä ei siis puutu, mutta puuttuuko osaamista, hoksaamista vai mitä?

Jos Pohjoismaiden muut kaupungit ovat Helsinkiä vetovoimaisempia, kannattaisi analysoida, mitä tuo vetovoima on ja miten muut toimivat. Oslo on kalliin kaupungin maineessa, mutta kiehtovuudessa, tunnelmassa ja kulttuuritarjonnassa hinta jää toissijaiseksi. Vetovoimaa on omasta takaa – sielläkään ei tarvita guggenheimeja.

Voisimmeko me suomalaisetkin luottaa siihen, että omista tarinoistamme on vetovoimatekijöiksi, emmekä tarvitse muualta tuotuja sisältöjä tai seiniä? Tätä yrittävät viestittää myös asiakkaamme.

Sari Glad
kulttuurituottaja, matkailualan ammatissa 40 vuotta
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat