Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulivoimamelun laskentamalli on luotettava

Mielipide
 
Ari Saarinen

Tiede-sivuilla (HS 10. 8.) kirjoitettiin tuulivoimamelun laskennasta. Toisin kuin tekstissä väitettiin, tuulivoimamelun laskeminen perustuu Suomessa luotettavaan ja tutkittuun tietoon.

Tuulivoimaloista syntyvän melun laskeminen perustuu ympäristöministeriön vuonna 2014 antamaan ohjeeseen tuulivoimamelun mallintamisesta. Ohjeen taustalla ovat VTT:n laskelmat ja arviot, jotka tutkimuslaitos on vahvistanut edelleen luotettaviksi ja päteviksi. Ohjeessa huomioidaan myös merkitsevä sykkivä melu, jonka on koettu lisäävän tuulivoimaloista syntyvän äänen häiritsevyyttä.

Ympäristöministeriön ohjeen mukaisten tuulivoimamelun mallinnusten on todettu vastaavan hyvin käytännön tuulivoimamelun mittaustuloksia. Tämän osoittaa esimerkiksi tämänvuotinen Pöyryn raportti. Siinä todetaan, että mallinnustulokset ennustavat pääsääntöisesti hieman todellista suurempia melutasoja. Lisäksi Suomessa käytetty tuulivoimamelun mallinnustapa vastaa tuloksiltaan muissa Pohjoismaissa käytössä olevia mallinnusmenetelmiä.

Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, jota hallitusten linjausten mukaisesti halutaan lisätä. Tuulivoimasta aiheutuva melu on keskeinen kysymys, ja se otetaan vakavasti. Tuulivoimaa tulee rakentaa niin, ettei siitä aiheudu haittaa ihmisille tai ympäristölle. Ympäristöministeriö seuraa alan tutkimusta ja menetelmäkehitystä sekä tarkentaa ohjeistustaan uuteen tutkimustietoon perustuen.

Ari Saarinen
ympäristöneuvos
ympäristöministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat