Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilijalanjälki päätösten ohjenuoraksi

Mielipide
 
Olavi Tupamäki

Kotimaansivuilla (HS 8. 8.) kerrottiin Aalto-yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan keskustassa asuvalla on suurin hiilijalanjälki. Tämä ei ole mikään uusi ja yllättävä tulos: samaan päätyi Jukka Heinosen 23. 3. 2012 Aalto-yliopistossa tarkastettu väitöskirja.

Vaikuttaisiko tulos pääkaupunkiseudun suunnitteluun ja kuntarakenteeseen? Ainakin se pudottaa pohjan pois entisen asuntoministerin Jan Vapaavuoren (kok) ajamalta vyöhykemallilta, jonka tavoitteena on yhdyskuntarakenteen tiivistäminen ja Suur-Helsinki. Sen sijaan se tukee Heikki von Hertzenin puutarhakaupunkia ja Matti Vanhasen (kesk) hajautettua mallia.

Valtio on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita kasvihuonekaasujen rajoittamiseksi. Esimerkiksi rakennusten energiatodistuksissa laskennan perusteena eivät kuitenkaan ole hiilidioksidipäästöt vaan primäärienergia. Tällöin sähkön energiamuotokerroin on 1,7 fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna.

Sen sijaan oikein hiilidioksidipäästöillä laskettuna kerroin onkin vain 0,3, koska yli kaksi kolmasosaa meillä käytetystä sähköstä on päästötöntä. EU-direktiivit sallivat tämänkin vaihtoehdon.

Hiilijalanjälki pitäisikin ottaa oikeasti päätösten ja määräysten perusteeksi.

Olavi Tupamäki
diplomi-insinööri
Insinööritoimisto Villa Real Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat