Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden ongelmat vievät Ukrainaa kohti Venäjää

Mielipide
 
Ari Pesonen

Viime tammikuussa useat venäläislehdet uutisoivat presidentti Vladimir Putinin todenneen, etteivät länsimaat ole tosimielellä integroimassa Ukrainaa länteen ja että Ukraina romahtaa vuonna 2015.

Ukrainan tämänhetkiset talousluvut ovat karuja. Inflaatiovauhti on viitisenkymmentä prosenttia. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä maan bruttokansantuote supistui yli 17 prosentin vauhdilla. Maan valuutta hryvnia on menettänyt puolessatoista vuodessa yli puolet arvostaan. Ilman Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) lainoitusta Ukraina olisi jo maksukyvytön. Ukraina elää nyt länsirahan varassa.

Venäjä on toistaiseksi onnistunut hyvin tavoitteissaan Ukrainassa. Venäjä vain odottaa, milloin Itä-Ukrainassa tehty epävakauden kylvötyö tuottaa tulosta ja maa päätyy talousromahduksen tuoman poliittisen kriisin siivittämänä Venäjän huomaan.

Ukrainan väestöstä lähes kolmannes puhuu venäjää äidinkielenään. Venäjänkielisten osuus väestöstä on suurin itäisillä ja eteläisillä hallintoalueilla. Myös Venäjä-myönteisten poliitikkojen kannatus on perinteisesti ollut suurinta idässä ja etelässä. Venäjänkielisten tyytymättömyys talousoloihin olisi todennäköisesti tekijä, josta maan uudelleensuuntautuminen kohti Venäjää alkaisi.

Ukrainan kohtalossa ratkaisevaa on aika. Se on käymässä vähiin. Länsimaiden politiikan vaikuttavuus on toistaiseksi ollut vähäistä, ja Ukrainan kansa on käymässä malttamattomaksi. Puolentoista vuoden aikana maan olot eivät ole kohentuneet, päinvastoin. Ihmiset ajattelevat, että Maidanin kansannousu on menossa hukkaan.

Niin pitkään kuin myös Ukrainassa harjoitettava jäätyneiden konfliktien politiikka on tuloksellista Venäjälle, sitä harjoitetaan vastedeskin. Länsimaat eivät ole kyenneet murtamaan tuota politiikkaa. Ratkaisun avaimia ei ole löydetty. Minskin rauhansopimus on ollut tehoton, eikä edes sotatoimia ole saatu päätökseen. Ongelmien pitkittyminen on Venäjän etu.

Taloudelliset ja poliittiset uudistukset ovat Ukrainassa avainsana, sodasta viis. Ukrainan talous on integroitava nopeasti läntiseen talouteen niin, ettei Venäjällä ole enää myöhemmin mahdollisuutta ottaa Ukrainaa hallintaansa. Uudistusten tulee näkyä kansalaisten arjessa pikaisesti.

Kun maa on integroitunut johonkin riittävästi, se ei irtaudu kytköksistään. Ukrainan siteet länteen ovat ohuet – käytännössä niitä ei vielä ole.

Ukrainaan on luotava nopeasti länsimaiseen tapaan toimivalle taloudelle sopivat, vakaat olosuhteet. Sen jälkeen avainasemassa ovat länsi-investoinnit ja kauppa länsimaiden kanssa.

Ukrainassa ei vielä ole riittävästi käytännön tietoa länsimarkkinoiden toiminnasta. Maan hallinto tarvitsee runsaasti läntistä virkamiesapua lainsäädännön ja hallinnon uudistamisessa. Ukrainan oma hallinto ei kykene tekemään uudistuksia yksin eikä saattamaan niitä käytäntöön.

Jaettavalle avustus- ja lainarahalle on asetettava entistäkin tiukemmat uudistusehdot ja tiukempi valvonta.

Mikäli länsi jatkaa Ukrainan-politiikkaansa vanhaan malliin, Putinin tammikuinen ennustus voi toteutua jo ensi vuonna.

Ari Pesonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat