Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilettömyys loisi esimerkkiratkaisuja

Mielipide
 
Kai Mykkänen Pertti Korhonen

Toisen allekirjoittaneen Vieraskynä-kirjoitus (Kai Mykkänen, HS 1. 8.) kivihiilestä luopumisesta on herättänyt keskustelua.

Timo Korpela kyseenalaisti (HS Mielipide 5. 8.) tarpeen nopeuttaa päästöjen vähentämistä. Mielestämme Suomen kannattaa harpata päästötalkoissa eturiviin. Se pakottaa meidät luomaan ratkaisuja, joiden vieminen Aasiaan lopulta ratkaisee ilmastonmuutoksen rajuuden. Samalla luomme pohjaa suomalaisten yritysten menestykselle puhtaissa ratkaisuissa.

Korpelan mukaan yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannon hiilidioksidiveron nostaminen vain siirtää hiilen käyttöä ulkomaille. Hiilestä luopumista ei pidä tehdä umpiossa, vaan samalla on lisättävä päästötöntä energiaa ja energiatehokkuutta.

Suomessa pelkkää sähköä tuottava hiililauhde on syrjäytymässä jo uusien ydinvoimaloiden myötä. Kun samalla lisäämme muuta päästötöntä sähköntuotantoa, meillä on mahdollisuus vähentää sähkön tuontia, vaikka samalla luopuisimme hiilestä.

Mikko Kara (HS Vieraskynä 7. 8.) päinvastoin pelkäsi polttovoimaloiden syrjäytymistä, koska se veisi hinta-ankkurin pohjoismaisesta sähköpörssistä. Mielestämme sähköpörssin hinnoittelumallin on sopeuduttava päästöttömän sähkön markkinoihin. Olisi nurinkurista hidastaa teknistä kehitystä suojataksemme nykyistä hinnoittelumekanismia.

Sanna Syri ja Ilkka Savolainen (HS Mielipide 5. 8.) vastustivat Suomen omia toimia päästökauppasektorilla, koska vapautuvat päästöoikeudet voitaisiin käyttää muualla Euroopassa. EU:n yhteinen päästökatto ja päästöoikeuksien kauppa olisikin ihanteellinen väline ohjata päästöjen vähentämistä edullisuusjärjestyksessä.

Euroopan energiapolitiikka on kuitenkin liukunut kansallisiin tavoitteisiin ja tukijärjestelmiin perustuvaksi, eikä Suomi kykene tätä pyörää kääntämään. Niin kauan kuin päästökaupan ohjausvaikutus on heikko, tarvitaan muita toimia. Mikäli päästökaupan rooli tulevaisuudessa vahvistuu, se vain helpottaa kotimaisen hiilestä luopumisen toimeenpanoa.

On syytä huomata, että viime kädessä EU:n yhteisissäkin päästötalkoissa on enemmän kyse esimerkin näyttämisestä ja edelläkävijäratkaisujen synnyttämisestä kuin siitä, että ilmastonmuutos sinänsä ratkeaisi Euroopan päästöihin. Niiden osuus koko maailman päästöistä on alle kymmenen prosenttia ja pienenee nopeasti.

Edelläkävijämarkkinoiden synnyttäminen on tehokkain roolimme ilmastonmuutoksen riskin kohtuullistamisessa. Se koskee niin EU:n päästökauppaa kuin Suomen itsenäisiä ratkaisujakin.

Kai Mykkänen
kansanedustaja (kok)
Pertti Korhonen
hallituksen puheenjohtaja
Climate Leadership Council
toimitusjohtaja, Outotec Oyj

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat