Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiseen ei saa luottaa liikaa

Mielipide
 
Ari Huuskonen

Oli yllätys lukea, että junien kulunvalvontalaitteiston kytkeminen on pelkästään veturinkuljettajien muistamisen varassa (HS Kotimaa 11. 8.). Jos ihminen unohtaa jonkin asian jostain syystä, siinä eivät etukäteismuistuttelut auta. Pientä selittelyn makua on VR:n turvallisuuspäällikön kommentissa, jonka mukaan automaattinen järjestelmä ei ole turvallisuuden kannalta aina paras vaihtoehto.

Erilaiset jatkuvasti päällä olevat lukitukset ja turva-automaatio ovat arkipäivää esimerkiksi prosessiteollisuudessa. Virhearviointien varalta rakennetut järjestelmät parantavat työturvallisuutta ja ehkäisevät taloudellisia vahinkoja. Jos automatiikka pysäyttää toiminnan turhaan, se on parempi vaihtoehto kuin että ihminen tekee virheen, joka saattaa johtaa ihmishenkien menetykseen.

Rautateillä nykyinen kulunvalvontajärjestelmä otettiin käyttöön 1990-luvulla tapahtuneiden junaturmien jälkeen. Kulunvalvonnan käyttöönoton jättäminen veturinkuljettajan harteille kertoo enemmän VR:n vanhahtavasta kulttuurista kuin teknisistä ongelmista.

Veturinkuljettajaksi on vaikeaa päästä. Ilmeisesti VR luottaa valintakriteerit täyttäviin kuljettajiin liikaa.

Kuinka monta junaa Suomen raiteilla on liikkunut 2000-luvulla ilman kulunvalvontaa – jäämättä kiinni mutta vaarantaen samalla jopa satojen ihmisten turvallisuuden?

Ari Huuskonen
Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat