Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vanhanen: Luonnonläheisyys madaltaa hiilijalanjälkeä

Asukkaan elämäntapa ratkaisee hiilijalanjäljen suuruuden ja keskustarakentamiseen sekä keskustojen energiahuoltoon ei ole löydetty ekologista tapaa, kirjoittaa kansanedustaja Matti Vanhanen HS:n yleisönosastolla keskiviikkona.

Mielipide
 
Matti Vanhanen
Soininvaara vastasi Matti Vanhaselle siteeraamalla Mauno Koivistoa
Soininvaara vastasi Matti Vanhaselle siteeraamalla Mauno Koivistoa
Kaikki kaupunkiin tai kaikki maaseudulle -ajatuksessa ei ole mitään järkeä, sanoo Aalto-yliopiston professori Seppo Junnila. Studiokeskustelussa mukana myös vihreiden Osmo Soininvaara.

Aalto-yliopiston tutkimuksen viesti siitä, että kaupunkien keskustoissa asuvilla on suurin hiilijalanjälki, on järkyttänyt monen uskoa tiivistämisen ideologiaan.

Olennaisimmat tulokset olivat mielestäni nämä: asukkaan elämäntapa ratkaisee hiilijalanjäljen suuruuden, ja keskustarakentamiseen sekä keskustojen energiahuoltoon ei ole löydetty ekologista tapaa.

Väljillä alueilla asuvilla on paremmat mahdollisuudet käyttää lämmityksessä puuta ja erilaisia lämpöpumppuja sekä ylipäätään vaikuttaa asumisensa energiankulutukseen. Tutkijat näkivät myös, että väljässä ympäristössä asuvien energian- ja luonnonvarojen käyttö vapaa-ajalla on säästeliäämpää kuin keskustoissa asuvilla.

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen uskoo, että lämpöpumppujen ja aurinkoenergian nousu on vasta alussa. Vanhanen kuvattuna Porin Suomi-Areenalla heinäkuussa.
Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen uskoo, että lämpöpumppujen ja aurinkoenergian nousu on vasta alussa. Vanhanen kuvattuna Porin Suomi-Areenalla heinäkuussa.

Uskon, että tämä ero kasvaa parhaillaan nopeasti. Lämpöpumppujen ja aurinkoenergian nousu on vasta alussa. Niitä tullaan käyttämään erityisesti maaseudulla ja omakotialueilla, missä ihmiset voivat itse päättää tällaisista investoinneista.

Tiivistäjien ajattelussa liikenteen energiankulutus saa yleensä suhteettoman painoarvon. Tutkimus asetti sen nyt oikeisiin mittasuhteisiin.

Autojen teknologian nopea kehitys pienentää autoliikenteen varassa olevien hiilijalanjälkeä nopeasti. Usein unohtuu myös se, että puutarhakaupunkimaisissa yhdyskunnissa työmatkat ovat lyhyet verrattuna pääkaupunkiseutuun.

Tutkimuksen jälkeen kannattaa asettaa yhdyskuntarakenteissa olevat erot oikeisiin mittasuhteisiin. Huomio pitää keskittää hiilijalanjäljen kannalta olennaisiin tekijöihin, kuten puun käyttöön rakennusmateriaalina betonin ja teräksen sijasta ja järkeviin lämmitysratkaisuihin. Uskon, että tulevaisuuden trendi lämmityksessä on hajautettu lämmöntuotanto yhdistettynä kiinteistökohtaiseen aurinkosähköntuotantoon.

Tällaiset seikat eivät riipu yhdyskuntarakenteesta, vaan keskusta-alueillakin voidaan löytää nykyistä ekologisempia ratkaisuja. Paikallisen energian ohella lähiruoka ja ravinteiden kierrättäminen toteutuvat pienemmällä hiilijalanjäljellä väljemmässä yhdyskuntarakenteessa.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma on tässä suhteessa ajan tasalla. Se antaa ihmisille enemmän valinnanmahdollisuuksia rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Maaseudun rakentamista myös helpotetaan, ja sekin näyttää tämän tutkimuksen valossa olevan "sallittua".

Liikenteessä ajattelu olisi käännettävä nopeasti erittäin kalliista megainvestoinneista sen pohtimiseen, miten käyttäisimme kolmea miljoonaa ajoneuvoamme nykyistä optimaalisemmin. Kimppakyytikulttuurin syntyessä nykyinen maantie- ja katuverkko riittäisi ja ruuhkat vähenisivät.

Ei pitäisi olla mahdotonta, että ihmiset löytäisivät kuljetustarpeissaankin toisensa nykyisen sosiaalisen median keinoilla.

Matti Vanhanen
kansanedustaja (kesk)
Nurmijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat