Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten raippavero on kohtuullinen

Mielipide
 
Seppo Raatikainen

Pentti Yletyinen kirjoitti (HS Mielipide 10. 8.) olevansa pettynyt, kun uusi hallitus ja eduskunta eivät ole kumonneet eläkeläisten raippaveroa. Hänen mukaansa eläkeläiset ovat alkaneet äänestää jaloillaan. Raippavero on kirjoituksen mukaan moraaliton ja riistoverotusta.

Raippaveroksi kutsutaan kuuden prosentin lisäveroa, jota kannetaan 45 000 euron ylittävistä vuosittaisista eläkkeistä. Vero on ollut voimassa vuodesta 2013. Veroa maksaa noin 30 000 suomalaista. Verosta on pidetty paljon porua ja varmaankin valitettu minne vain mahdollista. Veron vaikuttavuus ei ole suuri, kun se kohdistuu pariin prosenttiin eläkeläisistä. Poliitikotkin hymisevät asialle eri tavoin.

Suomalaisten keskieläke on 1 588 euroa kuukaudessa. Luvusta voi päätellä, että suuri osa suomalaisista joutuu elämään hyvin pienellä eläkkeellä. Niillä tuloilla ei suunnitella muuttamista Portugalin aurinkoon vaan lasketaan päivittäistä toimeentuloa. Jotkut menevät sivutoimiseen työhön, jos sellaisen saa ja terveyttä on tarpeeksi.

Helsingin Sanomat on tuonut hyvin esille joidenkin johtavien henkilöiden poikkeuksellisen palkkakehityksen, eläkkeiden suuruuden tai veronmaksun. Viimeksi mainittu tekijä on verotuksen suurin epäkohta, kun eniten tuloja saavat henkilöt maksavat tavallisiin palkansaajiin nähden pienempää suhteellista veroa.

Uusi hallituskaan ei taida oleellisesti muuttaa asiantilaa, vaan pääomaverotus säilyy nykyisen kaltaisena.

Minä olen sitä tyytyväisempi, mitä useampaa erikoisveroa maksan. Se on osoitus siitä, että olen saanut riittävästi tuloja. Verotus on oikeudenmukaisin ja tehokkain tapa kerätä yhteiskunnan tarvitsema rahoitus.

Yhteisön määräysten ja sääntöjen pitäminen on hankalaa, kun ihmiset elävät hyvin erilaisissa todellisuuksissa. Ääni niistä kuuluu myös vaihtelevasti.

Seppo Raatikainen
tekniikan tohtori, Kajaani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat