Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärivajetta tulee paikata toimivin keinoin

Mielipide
 
Auli Juntumaa Jarmo Kantonen

Työikäisiä lääkäreitä on yli 20 000, ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Hoitoon pääsy kuitenkin kangertelee. Lokakuussa 2014 perusterveydenhuollosta puuttui 202 lääkäriä, ja viroista oli täyttämättä 5,2 prosenttia. Vuotta aiemmin koko julkisen sektorin vajeeksi laskettiin 735 lääkäriä.

Koulutusta ollaan lisäämässä, mutta lääkärivajeen syihin ei ole merkittävästi puututtu. Parissakymmenessä vuodessa opiskelijamäärä on jo kaksinkertaistunut. Opetuksesta puolestaan on samassa ajassa kadonnut noin sata henkilötyövuotta.

Opiskelijat pitävät käytännön harjoittelua riittämättömänä ja opetusryhmiä liian suurina. Opetuksen laatu on uhattuna, mutta hallitus on edelleen säästämässä koulutuksesta.

Hoitoon pääsyn turvaamisessa keskeistä on lääkärin työn tehokas sujuvoittaminen. Tietojärjestelmien ongelmien, ylimitoitetun kirjaamisen ja tilastoinnin sekä lääkäreille siirrettyjen muiden ammattiryhmien töiden vaatiman ajan suuntaaminen oikeaan lääkärin työhön kattaisi julkisen sektorin koko vajeen.

Lääkärin tulee voida aktiivisesti ohjata työnsä järjestelyjä ja tarvittaessa siirtää potilas ilman välikäsiä toiselle lääkärille, hoitajalle, fysioterapeutille tai sosiaalityöntekijälle. Keskeisten erikoisalojen vastaanotot terveyskeskuksissa mahdollistaisivat joustavan konsultoinnin ja vähentäisivät painetta erikoissairaanhoitoon.

Lääkärin työn onnistumisen ehdoton edellytys on, että ammattitaitoinen hoitohenkilökunta vastaa potilaan valmistelusta, avustamisesta ja ohjauksesta sekä valvoo hoidon toteutumista. Kroonisissa sairauksissa erikoiskoulutetun hoitajan kontrollit hoitosuunnitelman mukaisesti parantavat tuloksia.

Aukoton seniorituki on tärkeintä nuorten lääkärien rekrytoinnissa perusterveydenhuoltoon. Terveyskeskustyö on vaativaa, eikä vastavalmistunut lääkäri voi toimia yksin. Tulijoita on, kun konsultointi ja tutorointi toimivat hyvin.

Lääkäriresursseja voidaan vapauttaa sote- ja kuntasektorin yhteistyöllä. Päivystyskäyntejä ja osastohoitoja on voitu vähentää merkittävästi esimerkiksi vanhustenhuollossa oman vastuulääkärin ajantasaisella konsultoinnilla sekä korjaamalla kotioloja tarpeita vastaaviksi ja aktivoimalla vanhuksia.

Lääkärikoulutuksen lisääminen ja toisaalta lääkäreiden epätarkoituksenmukainen kuormittaminen on kallis toimintamalli. Lääkärien tuottaminen ulkomailta ei ole kestävä ratkaisu.

Sen sijaan on korjattava lääkärivajeen ja jonojen syyt. Sujuvan työnteon esteet on raivattava pois. Onnistuneet työtapojen muutokset kääntävät kustannukset laskuun ja samalla parantavat hoidon tuloksia.

Auli Juntumaa
lääketieteen tohtori, erikoislääkäri
Tampere
Jarmo Kantonen
lääketieteen tohtori, erikoislääkäri
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat