Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous kuntoon kolmella hyppäyksellä

Mielipide
 
Jouko Riihimäki

Työnantajapuoli osin hallituksen tukemana haluaa tuottavuushyppyä pääosin pidentämällä työntekijöiden työaikaa ja jäädyttämällä tai alentamalla palkkatasoa. Ehdotan hieman erilaista lähestymistä. Ehdotukseeni kuuluvat työajan hallittu lisääminen, peruspalkkatasojen kertaluonteinen nostaminen ja ansiotuloverotuksen keventäminen.

Työajan lisäys voidaan tehdä hallitusti ja pitkäjänteisesti esimerkiksi lisäämällä työpäivän pituutta, tarkistamalla erilaisia työaikaan ja työhön perustuvia lisäkorvauksia ja oikeuksia sekä siirtämällä joitakin arkipyhiä viikonloppuun. Muutenkin osa historiallisista arkipyhävapaista on menettänyt alkuperäisen merkityksensä yhteiskunnan ja arvojen nopeassa muutoksessa.

Toinen ehdotus on peruspalkkatasojen kertaluonteinen nostaminen työajan lisäyksen yhteydessä. Sen jälkeen palkkojen nousu pidetään maltillisena eri työmarkkinaosapuolien pitkäjänteisillä sopimuksilla. Palkkatason nostaminen kohdistetaan matalapalkka-aloille, jotta saadaan mahdollisimman laaja ja nopea vaikutus kokonaisostovoimaan.

Kolmas ehdotukseni on ansiotuloverojen kevennys, joka kohdistetaan matala- ja keskituloisiin palkansaajiin. Se kasvattaa ostovoimaa entisestään.

Ehdotukseni perustuu nettotuloerojen kaventamisen myönteisiin vaikutuksiin talouden kehittymisessä. Tämän oletuksen mukaan se lisää pitkällä aikavälillä parhaiten yhteiskunnan sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia. Vaikuttamalla suorasti ja epäsuorasti suurimpaan osaan kuluttajia ja palkansaajia saadaan paras lopputulos kokonaistalouden näkökulmasta katsoen.

Tässä yhtälössä näen palkkojen nostamisen investointina tulevaisuuteen enkä kertaluonteisena kustannustekijänä.

Jouko Riihimäki
toimitusjohtaja
kauppatieteen maisteri
Tammisaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat