Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiskoliikenne on jäämässä vanhanaikaiseksi

Mielipide
 
Lauri Lehtinen

Raide-Jokerin ja muiden raitiolinjojen suunnittelijoiden kannattaisi katsoa ympärilleen, sillä kaupunkioloissa kiskoliikenne on jäämässä vanhanaikaiseksi. Sen ongelmia ovat jäykkyys ja maarakennustöiden kohtuuttomat kustannukset.

Sähkökäyttöinen kumipyöräliikenne ei tarvitse raskasta kiskotusta, mutta sillä on kuitenkin kaikki raitiovaunun edut. Jos tällainen kulkuneuvo liikennöi vakituisella reitillä, sähköistyskin tarvitaan vain pysäkeille, sillä parin viime vuoden aikana kehittynyt akku- ja kondensaattoritekniikka toimii hyvin nopeilla pikalatauksilla.

Erityisesti nykyisten superkondensaattoreiden kyky ottaa varausta sekunneissa tekee mahdolliseksi suunnitella kulkuneuvoja, joiden toimintasäde olisi teoriassa vain vaikkapa kymmenkunta kilometriä, mutta jokaisella pysäkillä saatava lisälataus riittäisi jatkuvaan ajoon.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevat Aalto-yliopisto ja Metropolia-ammattikorkeakoulu. Molemmilla on korkean tason osaamista sähköisten kulkuneuvojen suunnittelussa ja rakentamisessa. Kaupungin kannattaisikin lähteä hankkeeseen, jossa oppilastöinä tehtäisiin alustavat laskelmat uuden tyypin joukkoliikenteen kannattavuudesta.

Ajoneuvojen ja niiden voimansiirron lisäksi maarakennuksen osastot voisivat laskea pohjatöissä saatavat säästöt, sähköosastot hahmotella lataustekniikan ja taloustieteilijät laskea pääomakustannusten tapaisia, kokonaisuuteen liittyviä seikkoja.

Eri oppilaitosten ja tiedekuntien yhteistyö harjoittaisi samalla työelämässä tarvittavaan poikkitieteellisyyteen.

Raitiovaunua pidetään nykyisin poliittisesti oikeaoppisena kaupunkikulkuneuvona. Sille vain on käynyt samoin kuin poliittisille opeillekin: kehitys on kulkenut huomaamatta ohi.

Lauri Lehtinen
toimittaja, insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat