Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-liikkeelle rooli myös paikalliseen sopimiseen

Mielipide
 
Pekka Silen

Suomalaiset yritykset eivät ole identtisiä. Kone kasvaa ja tekee hyvää tulosta vuosi toisensa perään. Pk-sektorin metallipajoista taas isolla osalla on vakavia vaikeuksia pysyä kannattavana. Näillä yrityksillä ei ole samanlaisia edellytyksiä maksaa suuria palkkoja työntekijöilleen.

Yleissitovaan sopimiseen liittyy Suomessa outoja erityispiirteitä. Sopimukset määräävät pilkuntarkasti työehdoista niidenkin työntekijöiden ja yritysten kohdalla, jotka eivät haluaisi niitä noudattaa.

Työntekijän etu voi joskus olla tinkiä palkastaan. Olen itsekin laskenut palkkapyyntöni selvästi alle työehtosopimuksessa määriteltyjen palkkojen saadakseni työtehtäviä, joihin osaamiseni ei vielä täysin riitä. Palkkapyynnön pienuus on antanut minulle mahdollisuuden kehittyä.

Työmarkkinaneuvottelupöytään ei oteta esimerkiksi Suomen yrittäjiä tai järjestöihin kuulumattomia yrityksiä. Paikat on varattu työntekijöiden edustajille sekä Elinkeinoelämän keskusliitolle, jossa suurin sananvalta kuuluu isoille pörssiyrityksille. Pörssiyhtiöt taas ovat suurelta osin työntekijöiden eläkerahastojen omistuksessa. Voisi melkein sanoa, että työntekijät neuvottelevat työehdoista itsensä kanssa.

Ammattiyhdistyksellä on Suomen historiassa upea rooli. Se on vaikuttanut suuresti suomalaisten sosiaalisten oikeuksien kehittämiseen. Nyt sen tulee uudistua myös tämän päivän vaikuttajaksi.

Paikallinen sopiminen olisi Suomelle vahvuus, etenkin kun omaa rahapolitiikkaa ei ole käytettävissä. Ay voisi tarjota asiantuntijoitaan paikallisten neuvotteluiden palavereihin avaamaan työntekijöille firman taloudellista tilannetta ja liiketoiminnan kannattavuutta selkokielellä. Näin neuvottelut saisivat tukevan faktapohjan taakseen.

Työntekijän tulee saada reilu osuutensa yrityksen kassasta, mutta tietämättömyydestä ja joustamattomuudesta seuraavat konkurssit eivät ole kenenkään etu.

Pekka Silen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat