Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilasvahingot vähenisivät, jos ne tutkittaisiin tarkoin

Mielipide
 
Asko Nio

Terveyden- ja sairaanhoitoon liittyy aina riskejä. Osa niistä toteutuu, vaikka hoitohenkilöstö tekisi parhaansa. Yleisesti hyväksyttyihin kansainvälisiin potilasturvallisuustutkimuksiin perustuvat luvut ovat kuitenkin huolestuttavia: yhdelle potilaalle sadasta sattuu hoidon aikana vakava haitta, ja yksi tuhannesta kuolee potilasvahingon seurauksena.

Potilasturvallisuutta tuleekin edistää aktiivisesti. Hoitovirheet ovat inhimillisesti erittäin raskaita paitsi potilaille ja heidän omaisilleen myös virheen tehneelle ammattihenkilölle.

Turvallisuustyön edellytyksenä on avoin ja syyllistämätön ilmapiiri. Jokainen terveyden- ja sairaanhuollossa työskentelevä tietää, että työtä joutuu usein tekemään kovan kiireen ja paineen alla. Turvallisuuden edistämiseksi on kuitenkin tehtävissä paljon. Tärkeintä on oppia virheistä ja tapahtuneista vahingoista.

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee keskitetysti kaikki potilasvahinkoilmoitukset, joten keskuksella on laaja tilastoaineisto sattuneista vahingoista. Tilastot ja niistä tehdyt tutkimukset antavat kokonaiskuvan tyypillisimmistä vahingoista ja taustalla olevista syistä.

Näitä asioita tulisi nostaa aktiivisesti esille alan tilaisuuksissa ja koulutuksissa. Esimerkiksi toimenpiteiden teknistä suoritusta voidaan parantaa vain, jos vahinkoon johtaneet syyt ovat tiedossa.

Lisäksi kaikki vakavat vaaratapahtumat pitäisi tutkia hoitolaitoksissa järjestelmällisesti. Näitä ovat esimerkiksi tilanteet, jotka johtivat tai olisivat voineet johtaa potilaan kuolemaan tai aiheuttaa vakavan haitan.

Suomen potilasturvallisuusyhdistys (SPTY) on tuottanut vakavien vaaratapahtumien tutkintamenettelystä oppaan, joka antaa hyvät ohjeet taustalla olevien tekijöiden löytämiseksi. Inhimillisessä toiminnassa sattuu aina virheitä, mutta usein ne olisivat ehkäistävissä toimintatapoja kehittämällä. Haittatapahtumien perimmäiset syyt liittyvät usein hoitolaitosten prosesseihin, toimintatapoihin ja tiedonkulkuun.

Kun potilasvahinkoa epäillään, Potilasvakuutuskeskus pyytää hoitopaikasta terveydenhuollon selvityksen. Sen laatimisen yhteydessä on hyvä hetki kiinnittää huomiota siihen, miten potilasturvallisuutta olisi voitu edistää kyseisessä tapauksessa.

Huolella tehtyjä selvityksiä voidaan hyödyntää potilasvahinkojen ennaltaehkäisemisessä sekä hoidon laadun kehittämisessä. Kannattaa myös käydä korvauspäätökset huolellisesti läpi ja käyttää niitä itsearvioinnin välineinä.

Terveydenhuollon vaaratapahtumia on perusteltua tutkia. Siten niitä voidaan vähentää yhtä systemaattisesti kuin ilmailu- ja liikenneonnettomuuksien parissa on tehty jo vuosikymmenet.

Asko Nio
johtaja
Potilasvakuutuskeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat