Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokotusohjelman laajentaminen toisi säästöjä

Mielipide
 
Taneli Puumalainen

Hallitusohjelman mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon painopisteen tulisi olla ennaltaehkäisyssä. Tällä pyritään vähentämään sekä terveys- ja hyvinvointiongelmia että niistä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

Ennaltaehkäisy vaatii kuitenkin paljon resursseja. Siksi investoinnin kuluista ja hyödystä täytyy olla luotettavaa tietoa.

Kansallisella rokotusohjelmalla on joko kokonaan poistettu tai olennaisesti vähennetty tartuntatautien suomalaisille aiheuttamaa kuolleisuutta ja tautitaakkaa. Rokotusohjelma tarjoaa kaikille lapsille mahdollisuuden saada suojaa 11:tä eri tautia vastaan. Lisäksi tytöt voivat ottaa rokotteen kohdunkaulan syöpää ja muita syöpiä aiheuttavaa papilloomavirusta vastaan.

Rokotusohjelman vuotuiset kustannukset ovat noin 23 miljoonaa euroa, tosin tälle vuodelle on tehty 12 miljoonan euron säästö. Onko rokottaminen siis järkevä investointi?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden tutkimuksen mukaan MPR-rokotteella ehkäistään joka vuosi keskimäärin 53 000 tuhkarokko-, 37 000 sikotauti- ja 27 000 vihurirokkotapausta. Tämä säästää vuosittain 38 miljoonaa euroa pelkästään terveydenhuollon kuluja.

MPR-rokottaminen maksaa vuosittain noin miljoona euroa. Sijoitus ennaltaehkäisyyn tuo siis 38-kertaisen säästön.

Koska kaikki rokotusohjelmassa olevat rokotteet säästävät tehokkaasti kustannuksia, ohjelman kokonaissäästö yhteiskunnalle on erittäin suuri.

Valtion rahoittaman rokotusohjelman laajentaminen vesirokkorokotteella olisi erinomainen tapa hillitä kuntien terveydenhuollon kuluja. Vesirokko aiheuttaa vuosittain 57 000 tautitapausta ja lähes 100 000 menetettyä työpäivää.

Rokottaminen hävittäisi vesirokon Suomesta parissa vuodessa kokonaan ja säästäisi tutkimusten mukaan noin 14 miljoonaa euroa yhteiskunnan kustannuksia.

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat